Logarytmy - równania
Marcin: log (x−3) − log (2−x) = log (x2−4)
Bardzo proszę o pokazanie krok po kroku jak rozwiązać równania tego typu. Pozdrawiam
7 gru 19:31
Rudy: log (x−3) − log (2−x) = log (x
2−4)
ponieważ logarytm jest funkcją różnowartościową to równość wartości funkcji implikuje równość
argumentów
x − 3 = − (x
2 − 4)(x − 2)
x − 3 = x
3 − 6x
2 + 6
x
3 − 6x
2 − x + 9 = 0
teraz musisz rozwiązać to równanie
7 gru 19:44
Rudy: zapomniałem minusa
x3 + 6x2 + x + 3 = 0
7 gru 19:47
Marcin: Dzięki wielkie, teraz już pójdzie z górnki
7 gru 19:47
Rudy: w ogóle coś poplątałem, jeszcze raz:
7 gru 19:48
7 gru 19:48
Rudy: x − 3 = − (x2 − 4)(x − 2)
x − 3 = − (x3 −2x2 − 4x + 8)
x3 −2x2 −3x +5 = 0
7 gru 19:49
Rudy: no tak, do tego trzeba pamiętać o założeniach:
x − 3 > 0
2 − x > 0
x2 − 4 > 0
7 gru 19:51
Rudy: x > 3 i x < 2 i x ∊ (−∞; −2)∪(2;∞)
z tego wynika że nie istnieje taki x
7 gru 19:56
patrycja: logx=3
20 wrz 21:42
aaa: jsne
2 gru 19:44