matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag
Krzychu:
x
2
x
2
1
1
x+(
+
+...)−(
+
+...)=1
2
4
2x
4x
Mam problem ze sprowadzeniem tego do postaci iloczynowej. Prawa strona nawiasy, to powinienem
1
załatwić poprzez sumy ciągów geometrycznych o q=
, tyle, że nie wiem jak tą sumę
2
a
1
(1−q
n
)
zapisać, bo nie wiem do jakiej potęgi
n
zgodnie ze wzorem: s
n
=
1−q
21 wrz 17:41
loitzl9006:
jeżeli są to ciągi nieskończone, to sumę takiego ciągu (byle był on zbieżny, a jest) wyznaczasz ze wzoru
a
1
s
n
=
1−q
warunek zbieżności ciągu to: |q| < 1 oczywiście jest spełnione a więc można skorzystać z powyższego wzoru na sumę
21 wrz 17:45
Krzychu:
Dzięki
21 wrz 17:48