Grubość papieru
Patii: Kartkę papieru o grubości 0,1 mm składamy 35 razy za każdym na połowę. Jaka będzie w
przybliżeniu grubość tak otrzymanego stosu papieru. Pomoże ktoś?
21 wrz 20:50
dero2005: gdy złożymy raz to otrzymamy 2 kartki, gdy 2 razy to otrzymamy 4 kartki, gdy 3 razy to
otrzymamy 8 kartek
1. 21 = 2
2. 22 = 4
3. 23 = 8 itd
21 wrz 21:23
C: Wzór na dowolny wyraz ciągu:
an = 0,2 * 2 n − 1 → 0,2 bo to pierwszy wyraz − pierwsze złożenie = 2 * 0,1mm; q = 2, bo
za każdym razem grubość zwiększa się dwukrotnie.
a35 = 0,2 * 234 = 0,1 * 235 mm, czyli jak u kolegi powyżej
21 wrz 21:34