xdd
yhyyxdd: Kilogram jabłek kosztuje j złotych, gruszek g złotych, a pomarańczy p złotych. Zapisz w postaci
wyrażenia algebraicznego odpowiedzi na poniżesz pytania.
a) Pani Ania kupiła 5 kg pomarańvzy, a poani Bożena 2 kg jabłek. Pani Ania zapłaciła więcej. O
ile złotych więcej ?
b) Iwona kupiła 5 kg jabłek, 2,5 kg gruszek i pomarańcze, które ważyły 78 dag. Zapłaciła
banknotem pięćdziesięciozłotowym. Ile złotych reszty otrzyma ?
c) Janek kupił pomarańcze i zapłacił 15,70 zł. Ile ważyły te pomarańcze?
d) Jarek kupł jabłka, które ważyły a kg. i b dag, oraz gruszki, które ważyły c dag. Ile złotych
zapłacił za te zakupy ?
e) Przed zamknięciem sklepu cenę jabłek obniżono o 10% a cenę gruszek o 20%. Ostatni klient
kupił po obniżonych cenach 4 kg jabłek i 2 kg gruszek. Ile zapłacił ? O ile więcej by zapłacił
gdyby kupił te same ilości owoców przed obniżką cen?
21 wrz 15:50
C: a) 5p − 2j
b) 50 − (5j + 2,5g + 0,78p) = 50 − 5j − 2,5g − 0,78p
d) (a + 0,01b)j + 0,01cg = aj + 0,01bj +0,01cg
e)
przed obniżką: 4j + 2g
po obniżce: 3,6j + 1,6g
zapłaciłby więcej o 4j + 2g − 3,6j − 1,6g = 0,4j +0,4g = 0,4 (j + g)
21 wrz 16:08
pigor: ... z danych zadania :
| | zł | | zł | | zł | |
za jabłka j |
| , za gruszki g |
| , za pomarańcze p |
| , więc |
| | kg | | kg | | kg | |
a) pani A. 5p , B. 2j , więc A.−B. :
5p−2j zł. − o tyle złotych pani Ania zapłaciła
więcej ;
b) pani I. 5j+2,5g+0,78p , więc
10−5j−2,5g−0,78 zł. − tyle otrzyma reszty
c) J kupił x kg pomarańczy i zapłacił za nie xp = 15,70 zł , więc
| | 15,7 | |
x= |
| kg − tyle ważyły te pomarańcze ; |
| | p | |
d) J kupił (a+0,01b) kg jabłek i 0,01c kg gruszek, więc
(a+0,01b)j+0,01cg zł − tyle
zapłacił za te zakupy ;
e) 90%j zł, 80%g zł − cena 1kg jabłek lub gruszek odpowiednio po obniżce , więc
4*90%j+2*80%g=
3,6j+1,6g zł − tyle zapłacił ostatni klient ; zaś
4j+2g−(3,6j+1,6g)=
0,4j+0,4g zł =
0,4(j+g) zł − o tyle więcej złotych
by zapłacił on przed obniżką cen . ...
21 wrz 16:31
pigor: ... tam w b) zamiast 10 powinno być 50 zl, przepraszam
21 wrz 16:38