PLISSSSSSSSSSSS
BASIAAAA1409: 9x−4x3x+27≥0
20 wrz 21:17
Piotr:
20 wrz 21:18
BASIAAAA1409: generalnie mam całe wyliczone tylko że wyszło mi 3x>0 i jak to się liczy?
20 wrz 21:20
Piotr:
a 3 do jakiej potegi da 0 lub liczbe ujemna ?
20 wrz 21:23
asdf: generalnie to ja nie wiem jak Ci z tej nierówności to wyszło
20 wrz 21:36
BASIAAAA1409: no właśnie tego nie wiem
20 wrz 21:36
ICSP: to jest :
9x − 4x*3
x ≥ 27
20 wrz 21:39
20 wrz 21:39
BASIAAAA1409: hm no więc tak:
9x−4x3x+1+27>0
(32)x−4x3x+1+27>0
(3x)2−4x3xx31+27>0
t>0
t=3x
t2−12t+27>0
t=3
t=9
no i teraz muszę wrócić do nieróności
t∊(0,3>i <9,+∞)
i jak to policzyć
20 wrz 21:44
asdf: t = 3x
t = 3, więc x = 1
t = 9, więc x = 2
20 wrz 21:46
BASIAAAA1409: ale to jest przedział? czy to są tylko punkty (akurat wyszło `1,2 ale jakby np były 1 i 5 to
wtedy od 1 do 5 czy tylko 1 i 5)
20 wrz 21:50