całka
tomek : 
licze sobie całke
∫(y+1)dy
wieć całka z tego wyrażenia będzie wynosić
[
y22+y] , a moje pytanie brzmi czy moge sobie wymnozyć powstałe wyrażnie razy 2 i
otzrymać



[y
2+2y]
21 wrz 22:38
Krzysiek: no nie bo czy: 5 to to samo co 10 ?
21 wrz 22:41
tomek : teraz musze sobie wstawić granice całkowania
[
y22 + y] I u górna granica całkowania to x+2 a dolna to 1, po podstawieniu tych
parametrów daje mi to wynik
x2+4x+4+2x+2−12 no a teraz musze sobie z tego wyrażenia policzyc całke po X i teraz
sprawa sie komplikuje
21 wrz 22:49
Krzysiek: a czemu się komplikuje?
rozbijasz na sumę całek i korzystasz z podstawowego wzoru:
∫xa dx= ...
21 wrz 22:52
tomek : a to co ja policzyłem jest ok

to jest pierwsza sprawa, a druga sparwa to ma wyglądać tak:
x22 +
4x2 i tak dalej
21 wrz 22:57
Krzysiek: ok, tylko nie wiem jak to liczyłeś, bo jakbyś wszystko wypisywał byłoby:
| x2 +4x+4 +2x+4−(1+2) | | x2 +6x+5 | | x2 | | 5 | |
| = |
| = |
| +3x+ |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i rozbijasz na sumę 3 całek,czyli:
| | x2 | | 5 | | x2 | | 5 | |
∫ |
| +3x+ |
| dx =∫ |
| dx +∫3xdx +∫ |
| dx =... |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
21 wrz 23:03
Mila: | x2 | | 5 | |
| +3x+ |
| i to całkować po x |
| 2 | | 2 | |
21 wrz 23:06
tomek : a zkąd wzieło sie w nawiasie (1+2) skoro [
y22 +y] a więc [
12 +1] czy ja cos
pokręciłem
21 wrz 23:15
Mila: | | y2 | | (x+2)2 | | 12 | |
[ |
| +y]1x+2= |
| +x+2−( |
| +1)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x2 | | 1 | | x2 | | 5 | |
= |
| +2x+2+x+ |
| = |
| +3x+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
21 wrz 23:37
tomek : aha ok, dziękuje
22 wrz 00:02
Mila:
22 wrz 00:03