mieszanie roztworów-chemia
magni: Ile gramów 45% roztworu kwasu azotowego należy dodać do 120g 20% roztworu kwasu azotowego aby
otrzymać roztwór 30%.
12 gru 20:09
Mateusz: Korzystamy z reguły mieszanin ktora mowi ze po zmieszaniu jednostek wagowych lub
objętosciowych(dotyczy stężenia molowego) roztworu o stężeniu A oraz b jednostek wagowych lub
objętościowych roztworu o stężeniu B otrzymuje się a+b jednostek wagowych lub objętościowych
nowego roztworu o stężeniu C czyli a*A +b*B = (a+b)*C stąd tez wynika proporcja
układasz odpowiednie rownanie i je rozwiązujesz dodam jako ciekawostke ze z tej reguły wynika
tzw krzyż stężeń o ktorym mozesz poczytac na necie
12 gru 20:38
just:
21 wrz 10:44
pigor: ...lub jeśli
x=? − szukana wielkość, to modelem matematycznym w sposób naturalny
wynikającym z treści zadania jest np. takie równanie :
45%x+ 20%120= 30%(x+120) / : 5% ⇔ 9x+ 4*120= 6x+6*120 ⇔
⇔ 3x= 2*120 / : 3 ⇔
x= 80 − szukana liczba gramów kwasu azotowego . ...
21 wrz 11:45
Mateusz:
Czyli to co napisałem kiedyś powyżej
21 wrz 11:52
pigor: ... nie lubiłem nigdy ...

chemii , ale jasne, że tak , jest to ...

to samo, ale
nie tak samo i właśnie tym różnią się jednak nasze propozycje rozwiązania, pozdrawiam .
21 wrz 12:20
Mateusz:
Również pozdrawiam
21 wrz 12:29
Eta:

Metoda "kubełkowa"

45*x+120*20= 30(x+120) ( mamy równanie, które napisał
pigor
15x= 10*120
x= 80 g
Pozdrawiam

i
21 wrz 15:19