Funkcja kwadratowa
Natalia: Siatką drucianą o długości 60 m należy ogrodzić prostokątny plac przylegający jednym bokiem do
muru. Jakie wymiary powinien mieć plac, aby jego pole było największe?
Prosiłabym o wytłumaczenie
27 mar 17:03
ICSP: a+b = 30
ab = ?
a = 30 − b
b(30−b) = −b
2 + 30b
Δ = 900
| | −900 | |
yw = |
| = 225 − tyle będzie wynosiło największe pole. |
| | −4 | |
a+b = 30
ab = 225
Na oko widać ze rozwiązanie tego układu równań to a = 15, b = 15. i To właśnie kwadrat o takich
bokach będzie miał największe pole.
27 mar 17:06
Natalia: Nie rozumiem skąd się wzięła delta równa 900, i niestety, ale naszego nauczyciela nie
satysfakcjonuje odpowiedź: widać na oko

Dla niego wszystko musi być odliczone
27 mar 17:15
ICSP: Układ równań rozwiązać potrafi każdy a delta 900:
−b2 + 30b + 0
a = −1
b = 30
c = 0
Δ = b2 − 4ac = 302 − 4 * (−1) * 0 = 900 − 0 = 900
27 mar 18:05
informatyki: kupa kupa kupa
19 wrz 13:09
crash: źle zrobione, mają być 3 ściany nie 4 −.−
21 wrz 11:52