zadanie z matematyki
Miko: ile jest liczb czterocyfrowych w których zapisie dziesietnym wystepuje co najmniej jedna 7
20 wrz 21:06
Miko: Ale prosze o sprecyzowanie odpowiedzi a nie uzywanie wulgarnych okreslen.
20 wrz 21:11
dejwid: Liczb czterocyfrowych w których zapisie dziesietnym wystepuje co najmniej jedna 7 jest w ch.uj
20 wrz 21:12
Buuu:
8*9*9*4 =
20 wrz 21:13
Miko: dejwid ale jak obliczyłes to i podaj wynik bo ja mojej nauczycielce nie powiem ze w ch,j
20 wrz 21:13
Miko: wynik ma wyjsc 1008
20 wrz 21:15
Miko: Prosze o pomoc ludzi którzy sie na tym znaja nie jakis taki jak ten dejwid
20 wrz 21:18
dejwid: wiem jezeli wynik to 1008 to rozwiązanie bd nastepujące:
1000+8=1008
20 wrz 21:24
dejwid: wiem jezeli wynik to 1008 to rozwiązanie bd nastepujące:
1000+8=1008
20 wrz 21:24
Miko: Prosze o pomoc,musze miec to na jutro
20 wrz 21:31
Buuu:
W każdej dziesiątce występuje 1 liczba 7.
W każdej setce jest 9 niesiódemkowych dziesiątek (np. 27, 87) , czyli 9*1 siódemek + 10
siódemkowych liczb z dziesiątki 7X (70, 71...)
W każdym tysiącu jest 9 niesiódemkowych setek (np. 257, 977), czyli 9*(9*1+10) liczb
siódemkowych + 100 siódemkowych liczb z setki 7XX (700, 701)
Niesiódemkowych tysięcy jest 8, czyli 8*(9*(9*1+10)+100) liczb siódemkowych + 1000 siódemkowych
liczb z tysiąca 7XXX.
Razem mamy 8*(9*(9*1+10)+100) + 1000 = 3168
I to jest wynik, a nie 1008.
PS: siódemkowy oznacza rozpoczynający się od siódemki,
niesiódemkowy oznacza nierozpoczynający się od siódemki, ale mający siódemkę gdzieś z tyłu.
20 wrz 22:01
Vizer: Albo szybciej przez zdarzenia przeciwne:
Wszystkich liczb czterocyfrowych : 9 * 10 * 10 * 10 = 9000
Liczby czterocyfrowe, w której nie ma żadnej cyfry 7 : 8 * 9 * 9 * 9 = 5832
Liczby czterocyfrowe o co najmniej jednej 7 : 9000 − 5832 = 3168
20 wrz 22:07
Eta:
Można też tak

wszystkich liczb czterocyfrowych mamy 9*10*10*10 = 9000
( bo bez zera na pierwszym miejscu)
wszystkich liczb czterocyfrowych bez siódemek : 8*9*9*9= 5832
zatem liczb czterocyfrowych z co najmniej jedną siódemką jest:
9000 −5832=
3168 takich liczb
20 wrz 22:07
Vizer:
20 wrz 22:09
Eta:
Sekundę się spóźniłam
20 wrz 22:10
Buuu:
Dzień−do−brrrrrry
Vizerze i
Eto
Od tyłu było łatwiej, nie myślę dziś
20 wrz 22:18