Jurek każdy swój letni urlop spędza na rowerze. W ubiegłym roku we Włoszech w ci
xxxxx: 1.Jurek każdy swój letni urlop spędza na rowerze. W ubiegłym roku we Włoszech w ciągu 10 dni
przejechał 645 km jadąc każdego dnia o 5 km więcej niż poprzedniego. Ile km przejechał
pierwszego dnia?
2. Rowerzysta w ciągu pierwszej godziny przejechał 19 km, a w ciągu następnej każdej godziny
odcinek o 0,8 km krótszy od poprzedniego. Wiedząc, że w ciągu ostatniej godziny przejechał 15
km oblicz :
a)ile godzin przejechał
b)długość drogi jaką pokonał
(zadania z ciągów) jeśli ktoś potrafi proszę o rozwiązanie
20 wrz 20:11
Patronus: 1. Masz ciag arytmetyczny
I dnia przejechał a
1 km, drugiego a
1+5 ... itd aż dziesiątego przejechał a
1+9*5
Suma pierwszych 10 wyrazów tego ciągu to:
| | a1 + a1+45 | |
S10 = |
| *10 = (2a1+45)*5 = 10a1 + 225 = 645 |
| | 2 | |
10a
1 = 420
a
1 = 42
20 wrz 20:20
Patronus: 2.
Też ciąg arytmetyczny tylko malejący:
a
1=19 , r=−0,8 a
n=15
gdzie n − liczba godzin
a
n = a
1+(n−1)r
15 = 19 +(n−1)(−0,8)
−4 = −0,8n + 0,8
0,8n = 4,8
n = 6 godzin
b)a przejechał sumę pierwszych 6 wyrazów ciągu

S
6 = ?
Dalej zrób sam
20 wrz 20:23
xxxxx: ma wyjść 102 ?
20 wrz 20:33