Wielomiany
weronika: Proszę o pomoc
Dane są wielomiany:
F(x)=2x−3
G(x)=x2+bx+c
H(x)=2x3+x2−8x+3
Wyznacz współczynniki b, c tak aby wielomian F(x)*G(x)−H(x) był wielomianem zerowym.
5 wrz 18:36
ICSP: F(x) * G(x) − H(x) = 0
(2x −3)(x2 + bx + c) = 2x3 + x2 − 8x + 3
2x3 + 2bx2 + 2xc − 3x2 − 3bx − 3c = 2x3 + x2 − 8x + 3
2x3 + (2b − 3)x2 + (2c − 3b)x − 3c = 2x3 + x2 − 8x + 3
2b − 3 = 1 ⇒ 2b = 4 ⇒ b = 2
2c − 3b = −8
−3c = 3 ⇒ c = −1
wystarczy sprawdzić czy drugie równanie zachodzi . Istotnie :
2c − 3b = −8
dla c = −1 oraz b = 2
2 * (−1) − 3*2 = −2 − 6 = −8
Odp
b = 2
c = −1
5 wrz 18:49
Grejsu: W(x)=a(x−2)(x−3)+b(x−1)(x−3)+c(x−1)(x−2) i G(x)=52−19x+18 są równe
20 wrz 19:42