zadania
zadanie: ile wszystkich roznych liczb pieciocyfrowych dowolnych mozna utworzyc z cyfr 0,1,3,4,5 jezeli
kazda cyfra moze wystepowac dokladnie jeden raz?
jednym ze sposobow jest ze najpierw licze wszystkie mozliwosci biorac wszystkie cyfry pod uwage
czyli 5! potem odejmuje sie 4! czyli 5!−4!=96 ale nie wiem dlaczego trzeba odjac 4!
21 wrz 20:22
C: Odpadają cyfry z 0 na początku.
Dlatego: x1 x2 x3 x4 x5
x1 = {1; 3; 4; 5}
x2, x3, x4, x5 = {0; 1; 3; 4; 5}
możliwości 4 * 4! = 4*4*3*2*1 = 96
21 wrz 20:39