Liczby zespolone
Angi: √−16 + 12i = ..... 2√5 * ( cos (143,13) + i sin (143,13)) dobra odp, ?
21 wrz 13:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co to jest 143,13
21 wrz 13:56
Angi: stopnie − nie zamieniałem na minuty
21 wrz 14:25
Vizer: Nigdy się nie zamienia na stopnie w postaci trygonometrycznej
21 wrz 14:28
Angi: u Nas tak profesor podawał , nawet taki wzór jest w jego książce
21 wrz 14:29
Vizer: A po za tym, dobrze Ci w ogóle wyszedł |z| ?
21 wrz 14:35
Angi: | Z | = 20
21 wrz 14:36
Angi: n√z = n√|z| ( cos (φ + k * 360 stopni n) + i sin (φ + k * 360 stopni n) , gdzie
k=0,1, ... n−1)
21 wrz 14:39
Vizer: | | 3 | |
Ok to spoko tylko ja bym zapisał, zamiast tych 143.13 jako arctg(− |
| ), no i chyba mają być |
| | 4 | |
2 rozwiązania, a nie jedno.
21 wrz 14:49
Angi: ale ogólnie 143,13 to dobry kąt ?
21 wrz 15:08
Vizer: No jak wpisałem do wolframa to faktycznie coś takiego mi wyskoczyło, ale to oczywiście jest w
przybliżeniu, a raczej podaje się dokładnie, tak samo jak liczymy coś związanego z π to nie
zamieniamy na końcu na 3.14.
21 wrz 15:11
ICSP: √−16 + 12i = a + bi gdzie a,b ∊ R
−16 + 12i a
2 + 2abi −b
2
zatem :
a
2 − b
2 = −16
a
4 + 16a
2 − 36 = 0
t = a
2
t
2 + 16t − 36 = 0
Δ = 256 + 144 = 400
√Δ = 20
t
2 sprzeczne
a
2 = 2
a = ±
√2
ab = 6 ⇒ b = ± 3
√2
zatem :
√−16 +12i = (
√2 + 3
√2i) v (−
√2 − 3
√2i)
21 wrz 15:40
Vizer: Zapomniałem o tej metodzie, dzięki za odświeżenie mi jej
ICSP
21 wrz 16:02
Angi: A x A = 0 ? iloczyn wektorowy : wektora przez samego siebie = 0 ?
21 wrz 16:10
Vizer: tak
21 wrz 16:10
pigor: ...

, bo sin0
o= sin180
o= 0
21 wrz 16:57