przekształcenie wzoru
kasia: Proszę o pomoc w przekształceniu wzoru..
K=Ko*(1+p)
n
jak wyznaczyć z tego p
1 mar 13:34
kasia: Pomoże ktoś?
1 mar 13:37
kasia: 
1 mar 13:39
1 mar 13:46
1 mar 13:51
kasia: w zadaniu mam obliczyć ile będzie wynosić oprocentowanie i chciałam skorzystać z tego wzoru ale
nie wiem jak go przekształcić
1 mar 13:54
janek:
jeśli 6 = 2 * 3, to jak obliczyć 3?
jesli 8 = 23, to jak obliczyć 2 ?
jesli 5 = 1 + 4 , to jak obliczyć 4 ?
1 mar 13:55
kasia: 
?
1 mar 13:56
jarek: K/K0=(1+p)n
pierwiastkujesz pierwiastkiem n−tego stopnia i masz:
n√K/K0−1=p
1 mar 13:58
kasia: umie ktoś przekształcić ten wzór? A może ktoś umie wyliczyć całe to zadanie z użyciem tego
wzoru.
oto treść zadania:
Klient złożył w banku A 5000 zł na okres 2 lat z oprocentowaniem rocznym 5% i roczną
kapitalizacją odsetek. Okazało się później, że gdyby tę samą kwotę złożył
w banku B, to po dwóch latach miałby o 343 zł więcej. Oblicz jakie oprocentowanie oferował bank
B, jeśli kapitalizacja wkładów odbywała się w nim co pół roku.
1 mar 13:58
kasia: A umiał by ktoś rozwiązać to zadanie, bo mi jakiś dziwny wynik wyszedł

Proszę o pomoc
1 mar 14:02
jarek: Musisz najpierw policzyć ile zarobił w banku A a potem do tej kwoty dodać 343 zł i podstawić do
wzoru ale kapitalizacja jest copół roku więc ten wzór będzie troszkę inny niż ten który Ci
wyliczyłem, bo tam w wykładniku jest n*m a p/m, gdzie m to ilość kapitalizacji czyli w tym
przypadku 2.
1 mar 14:03
kasia: z banku A wyszło mi 5521,50
jak do tego dodam 343zł to mam 5864,50 i nie wiem co dalej....Pomóżcie, proszę
1 mar 14:04
kasia:
1 mar 14:08
jarek: bank A:
K=5000(1+0,05)2=5512,5
w B miał 5512,5+ 343=5855,5
rB=m*(n√K/K0−1) czyli
n=2 m=2
rB=2*(4√5855/5000−1= 2*(1,040−1)=0,08 czyli 8%.
1 mar 14:11
jarek: 5512,5 wyjdzie w banku A, policz sobie jeszcze raz!
1 mar 14:12
kasia: dziękuję bardzo, a powiesz mi jeszcze co oznacza to rB?
1 mar 14:13
jarek: a dalsze obliczenia i przekształcenia wzięły się stąd że jak jest kapitalizacja m razy w roku
to wzór się trochę zmienia, tzn. p dzielimy przez m a wykładnik n mnożymy przez m na pewno
gdzieś w książce masz ten wzór!
1 mar 14:14
jarek: rB to stopa procentowa w banku B
1 mar 14:14
kasia: tak masz racje, źle coś policzyłam
1 mar 14:14
kasia: ok, dzięki
1 mar 14:15
jarek: wszystko qmasz już

?
1 mar 14:16
kasia: tak wszystko
1 mar 14:18
jarek: cieszę się! pozdrawiam!
1 mar 14:19
kasia: pozdrawiam
1 mar 14:22
kasia: a mam jeszcze jedno pytanko, to −1 też jest pod pierwiastkiem
1 mar 14:27
jarek: nie, tylko ten iloraz K/K0
1 mar 14:54
Milion: n≥(Qt*s/t)/(s*V*y*m*Kn*Kp)
jak obliczy t
21 wrz 16:12