wartość bezwzględna
piotr:

Ile różnych rozwiązań w liczbach całkowitych ma równanie |x| + |y| ≤ 1000?
czy wykonałem poprawnie rysunek?
20 wrz 21:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
prawie −−− jako że jest to ≤ to musisz 'zakreskować' wnętrze
20 wrz 22:00
piotr: no tak.
ale mi wychodzi tylko 2001 a w odp jest 2001997
20 wrz 22:02
piotr:
20 wrz 22:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo zapewne zrobiłeś tak:
x=0 i y= 1000 lub −1000 −−−− 2 rozwiązania
x=1 lub x=−1 i y=999 lub y=−999 −−−−− 4 rozwiązania
itd.
a tam jet
≤ a nie =


20 wrz 22:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
dla x=0 masz 2'001 rozwiązań
dla x=1 masz 1'999 rozwiązań
dla x=2 masz 1'997 rozwiązań
.........
dla x = n masz 2'001 − 2*n rozwiązań
dla x = 1'000 masz 1 rozwiązanie
tak samo dla x<0 (albo zwyczajnie *2 wszystkie rozwiązania dla x>0)
20 wrz 22:15
piotr: ale dlaczego dla x=0 x=1 x=2

?
20 wrz 22:44
piotr:
20 wrz 22:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo masz nierówność |X| + |Y| ≤ 1'000
gdyby było to równianie to ile by było rozwiązań

jakie PARY liczb byś miał ?
chociażby (0;1'000) , (1;999), (2;998) , .... (499 ; 501) , ..... , (999;1)
i takie same zestawy ale dla liczb ujemnych.
tak
20 wrz 22:54