bardzo proszę o wytłumaczenie
jest ktoś kto pomoże??: mam takie zadanie:
przedstaw podany logarytm w postaci logarytmu o podstawie c:
log83, c=2
2 mar 15:51
Basia:
log
83 = x ⇔
8
x=3 ⇔
(2
3)
x = 3 ⇔
2
3x = 3 ⇔
log
2(2
3x) = log
23 ⇔
3x = log
23 ⇔
2 mar 16:06
jest ktoś kto pomoże??: wiesz co my to trochę inaczej robimy...korzystamy ze wzoru:
2 mar 16:08
jest ktoś kto pomoże??: i wyszło mi tak jak Tobie,ale nie wiem co dalej
2 mar 16:09
Basia:
Tu się ten wzór nie sprawdzi.
2 mar 16:09
Basia:
Sorry nie w tym zadaniu. Sprawdzi się oczywiście. Nic dalej.
| | 1 | |
log83 = |
| log23 i koniec. |
| | 3 | |
2 mar 16:11
evciq: no tak, albo po prostu ze wzoru : log
8 3= log
2 3 / log
2 8 =
log2 33
2 mar 16:13
jest ktoś kto pomoże??: nio właśnie,mam zrobic zadanie korzystając ze wzoru
2 mar 16:14
evciq: to chyba tyle, prawda? czy coś dalej jeszcze?
2 mar 16:15
fikuś: sprawdzi się
log83= log28log23 = log223log23 = 3 log22log23=
3log23=
2 mar 16:18
jest ktoś kto pomoże??: na odwrót
2 mar 16:20
evciq: też tak myśle
2 mar 16:21
jest ktoś kto pomoże??: a jeszcze mam takie:
log711,c = 49
log625,c=0,1
2 mar 16:23
evciq: a może spróbujesz sam


z wzoru log
a b= log
c b/ log
c a
2 mar 16:26
jest ktoś kto pomoże??: sorry,źle przepisałam to drugie

ma być: log625, c=0,1
2 mar 16:27
jest ktoś kto pomoże??: | | log49 11 | |
wiem,że w pierwszym będzie ! |
| ale nie wiem co dalej |
| | 1/2 | |
2 mar 16:28
evciq: no i będzie 2 log4911 i to wszystko
2 mar 16:31
jest ktoś kto pomoże??: | | log0,1625 | |
a drugie wyszło mi |
| i później −10log0,1625 = log0,1 625−10 |
| | −10 | |
2 mar 16:35
Basia:
log0,110 = −1 nie −10
2 mar 16:42
jest ktoś kto pomoże??: tak faktycznie

a mam jeszcze takie:
| | log1/2 6 | |
log26,c = 1/2 i wyszło mi |
| |
| | −1 | |
2 mar 16:47
jest ktoś kto pomoże??: halo

jesteście

2 mar 16:58
Basia:
= − log1/26 = log1/26−1 = log1/216
2 mar 17:10
ciekawe: nio też tak mam

w tym: log
1/3 12,c=3
wyszło mi log
3 1/12
2 mar 17:14
ciekawe: | | 1 | |
to znaczy w tym wcześniejszym to ja mam: log1/2 |
| |
| | 6 | |
2 mar 17:16
Basia:
bo tak jest
log
ab = log
1/a1b
i jest to oczywiste jeżeli korzysta się świadomie z definicji logarytmu
| | 1 | | 1 | |
logab = x ⇔ ax=b ⇒ |
| = |
| ⇒ (1a)x = 1b ⇒ |
| | ax | | b | |
x = log
1/a1b
czyli
log
1/a1b = log
ab
2 mar 17:22
ciekawe: a dobrze jest to kolejne
2 mar 17:33
Basia: dobrze
2 mar 17:37
ciekawe: oki

dzięki
2 mar 17:40
jg: log12625
20 wrz 21:45
Huibert: log 6 25 c= 0,1 ?
12 wrz 14:54