Rachunek prawdopodobieństwa
Pomocy: Ze zbioru D={ −3, −2, −1, 2, 3, 4, 5} losujemy kolejno, bez zwracania, dwie liczby. Niech A
oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu liczb, których iloczyn jest ujemny, zaś zdarzenie
B, na tym, że ich iloczyn jest liczba parzysta. Oblicz P(A), P(B) oraz P(A u B).
21 lut 16:50
bolec : Ω=7*7=49
A żeby iloczyn był ujemny musi być jedna z cyfr dodatnia a druga ujemna, wiec
3(ujemne)*4(dodatnie)*2!=24
ale nie jestem pewny niech ktoś mnie sprawdzi lepiej
21 lut 17:00
Pomocy: Z odpowiedziami by sie zgadzało, ale wytlumacz mi dokladnie dlaczego tak wyszła Omega i
zdarzenie A, bo jakos tego zadania kompletnie nie rozumiem.
21 lut 17:09
Hubert: | | | | 7! | | 7! | |
Ω= | *= |
| = |
| =6*7=42 |
| | | (7−2)! | | 5! | |
*−wybieramy 2 elementy z 7, są to wariacje bez powtórzeń.
Przynajmniej tak mi sie wydaje ze omega tak powinna wyjsc, poza tym bez zwracania czyli innym
| | | | | |
sposposobem wybieramy 1 liczbę (1z7) | * | , ponieważ wczesniej wylosowana liczba nie |
| | | |
wraca do zbioru i zostaje nam tylko 6 liczb.
22 wrz 10:36
Gałczi: nie, to jest raczej kominacja 2 z 7, tak jak przy zadaniach z losowaniem kart z tali, bez
zwracania....moc omegi wynosi 21....problem mam tylko P(AuB) bo na logike to powinno byc 1, bo
ich iloczyn powinien byc zerem, bo iloczyn liczb nie może byc dodatni i ujemmy jednocześnie
7 sty 17:53