matematykaszkolna.pl
Rachunek prawdopodobieństwa Pomocy: Ze zbioru D={ −3, −2, −1, 2, 3, 4, 5} losujemy kolejno, bez zwracania, dwie liczby. Niech A oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu liczb, których iloczyn jest ujemny, zaś zdarzenie B, na tym, że ich iloczyn jest liczba parzysta. Oblicz P(A), P(B) oraz P(A u B).
21 lut 16:50
bolec : Ω=7*7=49 A żeby iloczyn był ujemny musi być jedna z cyfr dodatnia a druga ujemna, wiec 3(ujemne)*4(dodatnie)*2!=24 ale nie jestem pewny niech ktoś mnie sprawdzi lepiej
21 lut 17:00
Pomocy: Z odpowiedziami by sie zgadzało, ale wytlumacz mi dokladnie dlaczego tak wyszła Omega i zdarzenie A, bo jakos tego zadania kompletnie nie rozumiem.
21 lut 17:09
Hubert:

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias
 7! 7! 
Ω=
*=

=

=6*7=42
  (7−2)! 5! 
*−wybieramy 2 elementy z 7, są to wariacje bez powtórzeń. Przynajmniej tak mi sie wydaje ze omega tak powinna wyjsc, poza tym bez zwracania czyli innym

nawias
7
nawias
nawias
1
nawias

nawias
6
nawias
nawias
1
nawias

sposposobem wybieramy 1 liczbę (1z7)
*
, ponieważ wczesniej wylosowana liczba nie

wraca do zbioru i zostaje nam tylko 6 liczb.
22 wrz 10:36
Gałczi: nie, to jest raczej kominacja 2 z 7, tak jak przy zadaniach z losowaniem kart z tali, bez zwracania....moc omegi wynosi 21....problem mam tylko P(AuB) bo na logike to powinno byc 1, bo ich iloczyn powinien byc zerem, bo iloczyn liczb nie może byc dodatni i ujemmy jednocześnie
7 sty 17:53