matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
marcela:
log2
√
2
16
19 wrz 21:29
Eta:
log
c
a
log
a
b=
log
c
b
to:
log
2
16
log
2
2
4
4
8
log
2
√
2
16=
=
=
=
log
2
2
√
2
log
2
2
3/2
3
2
3
19 wrz 21:35
PW:
Albo po prostu z definicji:
l
o
g
2
√
2
1
6
=
x
⇔ (2
√
2
)
x
= 16 ⇔ (2
1
2
0,5
)
x
= 2
4
⇔ ⇔ (2
1,5
)
x
= 2
4
⇔ 2
1,5x
=2
4
, a ponieważ funkcja wykładnicza jest różnowartościowa oznacza to, że 1,5x=4,
8
czyli x=
3
20 wrz 22:42
Eta:
Można też tak:
1
log
a
n
(a
m
)=
*m
n
2
8
log
2
3/2
(2
4
)=
*4=
3
3
20 wrz 22:57