Rachunek prawdopodobieństwa
M,: Badana grupa 250 rodzin podzielona została według dwóch kryteriów, w wysokości rocznego dochodu
i liczby posiadanych samochodów. Wyniki przedstawione są w tabeli.
http://img191.imageshack.us/img191/8231/matematyka23.jpg
Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrana z badanej grupy rodzina
a)posada jeden samochód
b( ma roczny dochód nieprzekraczający 60 tys
c) posiada przynajmniej jeden samochód i dochody nie mniejsze niż 25 tys zł
d) nie posiada samochodu lub ma dochody niższe niż 25 tys zł
25 sty 17:52
M,: Proszę o pomoc
25 sty 18:29
M,: Jeszcze raz proszę, chociaż o podpowiedzi naprawdę nie wiem jak to zrobić.
25 sty 19:37
M,: Może jednak?
25 sty 20:24
jadzia: pomoże ktoś?
20 wrz 20:00
aniabb:
|Ω|= 250
A− jeden samochód
|A|= 25+65+45 = 135
P(A) = 135/250 =
B dochód do 60tys
|B| = 40+25+10+65+5 = 145
P(B) = 145/250 =
11 mar 13:20
aniabb:
|C| = 65+45+5+60 = 175
P(C)=175/250
|D| = 40+10+25 = 75
P(D) = 75/250
11 mar 13:23
11 mar 13:42