wzór funkcji
adaś:

jaki wzór funkcji tutaj będzie?
21 wrz 15:33
Patronus:
| | ⎧ | 4 dla x∊<−6;−3> | |
| f(x) = | ⎨ | −x+1 dla x∊(−3;3) |
|
| | ⎩ | 16x + 56 dla x∊<3;7> | |
jeśli kreski oznaczają jednostki na wykresie, to mniej więcej tak
21 wrz 15:40
konrad: dla x∊<−6,−3> f(x)=4
dla x∊<−3,3> f(x)=−x−1 (ten środkowy odcinek pewnie miał być prosty?)
dla x∊<3,7> f(x)=x−7
21 wrz 15:43
adaś:
tak kreski oznaczają jednostki na wykresie, dziękuje Tobie ! Lecz nie rozumiem dwóch ostatnich
linijek a mianowicie
−x+1 dla x∊(−3;3)
21 wrz 15:44
adaś: tak on jest PROSTY
21 wrz 15:45
konrad: drugie źle, powinno być −x+1
@Patronus
a dlaczego w drugim przedział obustronnie otwarty?
21 wrz 15:45
adaś:
Ale co oznaczają −x−1 i x−7 , mogę prosić o wytłumaczenie ?

dla x∊<−3,3> f(x)=−x−1
dla x∊<3,7> f(x)=x−7
21 wrz 15:46
yhyyxdd:
Kilogram jabłek kosztuje j złotych, gruszek g złotych, a pomarańczy p złotych. Zapisz w postaci
wyrażenia algebraicznego odpowiedzi na poniżesz pytania.
a) Pani Ania kupiła 5 kg pomarańvzy, a poani Bożena 2 kg jabłek. Pani Ania zapłaciła więcej. O
ile złotych więcej ?
b) Iwona kupiła 5 kg jabłek, 2,5 kg gruszek i pomarańcze, które ważyły 78 dag. Zapłaciła
banknotem pięćdziesięciozłotowym. Ile złotych reszty otrzyma ?
c) Janek kupił pomarańcze i zapłacił 15,70 zł. Ile ważyły te pomarańcze?
d) Jarek kupł jabłka, które ważyły a kg. i b dag, oraz gruszki, które ważyły c dag. Ile złotych
zapłacił za te zakupy ?
e) Przed zamknięciem sklepu cenę jabłek obniżono o 10% a cenę gruszek o 20%. Ostatni klient
kupił po obniżonych cenach 4 kg jabłek i 2 kg gruszek. Ile zapłacił ? O ile więcej by zapłacił
gdyby kupił te same ilości owoców przed obniżką cen?
21 wrz 15:47
adaś: yhyyxdd: Zadania na forum zadankowym!
21 wrz 15:48
adaś: "Dodaj nowe zadanie "
21 wrz 15:48
konrad: no i w trzecim też się pomyliłem, nie x−7 tylko x−5
według mnie taki powinien być wzór
21 wrz 15:49
yhyyxdd: ookej. sorki
21 wrz 15:51
adaś: Konrad dziękuje ale co oznacza x+1 i x−5 ? Chodzi mi w tym
dla x∊<−3,3> f(x)=x+1
dla x∊<3,7> f(x)=x−5
21 wrz 15:51
konrad: dla x∊<−3,3> widać, że jest to funkcja f(x)=−x przesunięta po OX; przesunięta jest w prawo i
a<0 zatem dopisujemy do wzoru +1 i mamy f(x)=−x+1
dla x∊<3,7> widać, że jest to funkcja f(x)=x przesunięta w prawo o 5 jednostek; jako, że a>0 to
odejmujemy te 5 od funkcji i mamy f(x)=x−5
21 wrz 15:59
adaś:
Dzięki bardzo !
f(x)= −x ←dlatego bo jest malejąca ?
21 wrz 16:04
konrad: ta
21 wrz 16:12
Patronus: @konrad
Dałem obustronnie otwarty żeby nie "zazębiał" się z pozostałymi dwoma przedziałami
21 wrz 16:17