matematykaszkolna.pl
reguła mnożenia masakra: Hej mam problem, w ogóle nie rozumiem reguły mnożenia i prawdopodobieństwa a niedługo czeka mnie sprawdzian...mógłbym mi ktoś to bardzo opisowo i zrozumiale wyjaśnić, bo ja nawet nie wiem czytając polecenie od czego trzeba zacząć żeby je rozwiązać.. bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję emotka
13 wrz 19:35
Aga1.: Podaj zadanie , które przerabialiście i którego rozwiązania nie rozumiesz.
13 wrz 20:08
pauuula: np. spotkało się 10 przyjaciół i każdy z każdym przywitał się uściskiem dłoni. Ile było uścisków?
20 wrz 19:17
PW: Podejście I: Wrzucamy wszystkich do kotła, mieszamy i wyciągamy za włosy dwóch. Mówimy im: − A teraz uściśnijcie się. I bach z powrotem do kotła, po czym znowu wyciągamy następnych dwóch. Na ile sposobów można wyciągnąć po dwóch? − Na tyle, ile jest dwuelementowych kombinacji ze zbioru 10−elementowego, czyli

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias
 10! 
=

= 45.
  2! 8! 
Podejście II. Pan A może przywitać się z 9 pozostałymi, pan B też, itd. Panów jest 10, więc przywitań może być 10.9, Wynik trzeba jednak podzielić przez 2, bo w opisany sposób każde uściśnięcie rąk liczyliśmy dwukrotnie − raz, gdy liczyliśmy przywitanie pana A z panem B, a drugi raz, gdy liczyliśmy przywitanie pana B z panem A. Podejście III Narysować drzewko, ale tego nie zrobię, bo wszystkie gałązki zużyłem do palenia pod kotłem.
20 wrz 22:15
Eta: @PW ....... to już palisz w piecu?
20 wrz 22:17
Buuu: Kocioł na pędzenie bimberku
20 wrz 22:20
Eta:
20 wrz 22:22