?
Patryk: jaki zbiór tworzą wszystkie punkty (x,y),których wsp spełniają dane równanie ?
y2=x2
dlaczego to nie jest
y=|x| ?
21 wrz 20:42
Eta:
|y|=|x| i rozważ przedziałami .....
21 wrz 20:44
Patryk: nie umiem
21 wrz 20:52
Eta:
21 wrz 20:59
Patryk: skąd mam wiedzieć żeby nażucic wartość bezwzględną na y i x ?
21 wrz 21:04
Vizer: Lepiej to zrobić tak:
y2 − x2 = 0
(y − x)(y + x) = 0
y = x v y= −x
21 wrz 21:05
Eta:
y≥0 i x≥0 ⇒ y= x
y≥0 i x<0 ⇒ y= −x
y<0 i x<0 ⇒ −y= −x ⇒ y=x
y<0 i x≥0 ⇒ −y= x ⇒ y= −x
czyli ostatecznie mamy sumę prostych y= x v y= −4
2 sposób ( prostszy

y
2−x
2=0
(y−x)(y+x)=0 ⇒ y=x v y= −x −−−−−−− wykresem jest suma tych prostych
21 wrz 21:09
Eta:
21 wrz 21:10
Eta:
tam ma być zapis y= −x ( a nie −4)
21 wrz 21:10
Patryk: dzieki
21 wrz 21:11
Eta:
@
Vizer
dlatego tak zapisałam, bo
Patryk pytał o
moduły
21 wrz 21:12
Vizer: Wiem
Eta 
Ale pomyślałem, że zapiszę mu prostszy sposób, bo myślałem, że tego nie
zrobisz, ale widzę, że też o tym pomyślałaś.
21 wrz 21:15