ciagi liczbowe
Aneta5: hejka

mam takie zadanka
1.) Suma n początkowych liczb naturalnych Sn = 1+2+3+...........n
wyraża sie wzorem
a) Sn =n
2 b) Sn= n
2+n c) Sn= n+1 d) Sn=n
2
−−−− −−− −−−
2 2 2n
2) Wartość wyrażenia 4 log2 5 wynosi :
a) 5 b)10 c)25 d) √5
3. Wartość wyrażenia 2 log5 2+ log5 3 jest równa
a) log5 ( 4+3) b) log5 12 c)log15 12 d) 2 log5 6
4) Rozwiązaniem równania 3
−−− =2 jest liczba:
2x−1
a) 1/2 b) 1 1/4 c)− 5/4 d) 1,2
Nie wiem ja kto rozwiązać. Proszę o pomoc Za co z góry dzięki pilne
18 maj 13:54
18 maj 14:09
18 maj 14:10
b.: 1) zob.
264
2) cos chyba zle przepisalas...
3) to wyrazenie mozna sprowadzic do jednego logarytmu uzywajac wzorow:
218
4)

rozwiaz rownanie i juz...
[stokrotka]
18 maj 14:14
Aneta5: pomożesz bo nie kumam
18 maj 14:18
b.: juz pomoglem

teraz Ty poprobuj cos zrobic i napisz ewentualnie, na czym utknelas...
18 maj 14:21
Aneta5: pokaz mi jak na jakim przykładzie to dzisiaj ani rusz
18 maj 14:27
b.: 3) zobacz przyklady tutaj:
1936
4) przyklady:
174 1941
no to zrob teraz podobnie 3) i 4)...
18 maj 14:36
Aneta5: 3) wyszło log5 48 nie wiem czy dobrze
18 maj 15:16
Aneta5: 3) wyszło log5 48 nie wiem czy dobrze
18 maj 15:16
b.: niestety nie, pod logarytmem powinnas dostac 22*3 = 12
18 maj 15:20
b.: a skad wzielas 48? napisz, wtedy bedziesz sie mogla dowiedziec, gdzie robisz blad (chyba ze juz
sama widzisz)
18 maj 15:21
Aneta5: czyli odpowiedz b
18 maj 15:22
Aneta5: nie wiem mnożyłam
18 maj 15:23
Aneta5: a 4 chyba − 1/2 tak?
18 maj 15:26
Aneta5: 3 chyba już wiem ale 4 to nie jestem pewna
18 maj 15:29
b.: 1/2 to nie, bo wtedy masz 0 w mianowniku...
policz i napisz po kolei, co Ci wychodzi, bez zgadywania
18 maj 15:30
Aneta5: 4 wyszło mi x = −2
18 maj 15:40
Aneta5: jak źle to popraw ok
18 maj 15:41
Tomek.Noah: oj bjciu...
| | n+n2 | |
1) korzystasz na sume n wyrazow z ciagu aryt. czyli bedzie |
| |
| | 2 | |
2) 4log
25=x
log
25
4=x
log
2625=x
2
x=625
x=25
3) 2log
52+log
53= log
54+log
53=log
512
2x−1≠0
3−4x+2=0
18 maj 16:17
18 maj 16:36
b.: Tomku Noah, ale w ten sposob to sie Aneta nigdy nie nauczy rozwiazywac takich zadan

proponuje
nie rozwiazywac zadan do konca, jesli widzisz, ze ktos chce po prostu miec
zadanie domowe z glowy. co innego, jak chce zrozumiec o co chodzi. Aneta chyba nie zadala
sobie trudu przeczytania rozwiazania przykladow, nie napisala zadnych wlasnych rachunkow
(spodziewam sie, ze te ,,wyniki'', ktore podawala, wziete byly ot tak o, bez liczenia, ze moze
ktos sie zlituje). Moim zdaniem, bledem bylo rozwiazywanie jej zadan do konca.
W jednym z Twoich rozwiazan jest drobna pomylka

ale ja nie powiem gdzie, niech ja Aneta
znajdzie

Albo proponuje, Aneto, skoro masz juz przyklady zrobione, zrob *tutaj* nastepujace:
a) oblicz sume 2+4+6+...+102 = ...
b) ile rowna sie 4 log
3 (9
√3)
jak zaczniesz *tutaj* sensownie co najmniej 2 z nich, to napisze Ci, gdzie jest pomylka
18 maj 16:39
Tomek.Noah: co to znaczy rzykac?
18 maj 16:39
Tomek.Noah: wiem ze zle robie ale zeby czasem zrozumiec algorytm roziwazywania trzeba go zoabczyc
18 maj 16:40
Tomek.Noah: aa iwem gdzie mam ok
18 maj 16:44
Tomek.Noah: aa co do niepelnosprawnosci tez poczesci jestem ale jak widzisz dobrze sobie radze
18 maj 16:45
Aneta5: rzykac − po śląsku − modlić sie.
18 maj 16:47
b.: no ale, przeciez do 3) i 4) podalem linki do dokladnie rozwiazanych przykladow

ale spoko, chyba kazdy sie czasem zapedza z rozwiazywaniem
18 maj 16:47
Aneta5: ty tez niepełnosprawny czterokonczynowy wszystkie kończyny
18 maj 16:49
Tomek.Noah: hmmm

nie wiem nad czym tu sie zalic ty przynajmniej wszystko widzisz i nie grozi ci slepota
do konca zycia wiec nie narzekaj nie uzalaj sie na forach tylko sie zaprzyj wez sie w garsc i
pokaz ze tez potrafisz
18 maj 16:50
b.: otoz to, na pewno dalabys rade sama rozwiazac przynajmniej 3) i 4)
18 maj 16:54
18 maj 16:59
Tomek.Noah: Ja dm rade bo jest gorliwy w tym co mnie fascynuje a ty? To ty stawiaj sobie co raz wieksze
cele i ambicje jak np. ja
18 maj 17:04
b.: Od czasu do czasu pomagam tu roznym osobom i nie ma dla mnie znaczenia, czy sa one
niepelnosprawne czy nie. Oczekuje jednak, ze ktos kto zamieszcza tu zadanie bedzie chcial sie
nauczyc je rozwiazywac, a nie tylko poznac poprawna odpowiedz z czterech podanych.
Ale ok, masz zadanie domowe zrobione, i zostal jeszcze tylko rok ,,nauki''...
18 maj 17:05
Aneta5: no ,no obraził sie b. ale dzięki za fatygę .Nie do końca sie z Toba zgadzam, ale masz prawo,,
do własnego zdania jak każdy.( uczę sie sama) nikt mi nie pomaga. Mam cel ukończyć tą,,
szkole jak tylko potrafię.Zdrowy chorego nie zrozumie i to jest święta prawda.
Sa bariery które nam zadajecie− cięższe niż te architektoniczne− psychologiczne.
18 maj 17:21
Tomek.Noah: cos w tym jest nie raz jest tak ze kolega ma wieksze mozliwosc fizyczne niz ja... i tylko
dlatego ze jest dzdorwy calkiem fizycznie ja tez ale ten wzrok... no nic jakos sobie
radze i nie daje w twarz pluc jak upadam wstaje i ide dalej dostane w policzek nastawiam
drugi... (wiecej porownan nie znam xD)
18 maj 17:34
Aneta5: niestety takie to Zycie. ( podaj swój namiar) ile chcesz to sobie pogawędzimy na gg .
18 maj 17:47
Aneta5: na razie znikam ale zostaw wiadomość



. ok.
18 maj 17:49
b.: wcale się nie obraziłem

rozumiem w realu, ale akurat tutaj, gdybyś sama nie wspominała, nikt by się nie zorientował w
Twojej niepełnosprawności...
a odpowiedzi dawałem takie, jakie dałbym każdemu
18 maj 18:12
Antonina66:
19 maj 12:38
seba: 2log5 2 + log5 3
20 wrz 23:14