Nierówność wielomianowa
Kuba5093: Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku x dm. Suma długości wszystkich krawędzi
prostopadłościanu jest równa 40dm.
a) Wyznacz wielomian zmiennej x opisujący objętość tego prostopadłościanu . Określi dziedzinę
tej funkcji.
b) Dla jakich wartości x objętość tego prostopadłościanu jest większa od 36dm3 ?
Więc tak zadanie podpunkt a mam zrobiony (wykonaliśmy go na lekcji)
wyjdzie : V(x) = x2 * (10 − 2x) , dziedzina : (0;5) <− tak jest również podane w odp w książce
.
Natomiast mój problem zaczyna się w b według moich obliczeń x= (3;5) natomiast książka podaje
wynik x = (3; 1 + √7) jakieś pomysły jak doprowadzić do x = (3; 1 + √7) ?
Nie wiem czy ja źle liczę czy po prostu w książce jest podany zły wynik.
20 wrz 18:53
Kuba5093: Liczyłem to tak :
f(x) > 36
x2* (10 − 2x) > 36
10x2 − 2x3 − 36 > 0
Znalazłem pierwiastek i podzieliłem
−(x−3)(2x2 + 4x + 12) > 0
(x−3)(2x2 + 4x + 12) < 0
No i po narysowaniu wyszło mi że x = (3;5)
20 wrz 19:05
Kuba5093: Pomoże ktos ?
20 wrz 19:15
Kasia: −2x
3+10x
2−36>o ... podzieliłam to obustronnie na 2, a potem rozbiłam na coś takiego dzieląc
przez 3 (x−3) (−x
2 + 2x+6) pierwszy x=3 a dwa kolejne licze z delty
4 gru 18:09