Ciągli liczbowe
Jaga: Witam to znowu jai mój odwieczny problem matematyka .
Ogólnie mam broblem z ciągami liczbowymi . Zad : wypisz5 poczatkowych wyrazów ciągu, jezeli
ciąg określony jest wzorem : e) an= 1*2 + 2*2 + .... + n*2 ( *potega)
I moje pytanie brzmi co ja mam sobie postawić w miejscu tych 3 kropeczek , byłabym sczególnie
wdzięczna gdyby mi to ktoś wytłumaczył .
Odpowiedzi sa takie : 1,5,14,30,55
20 wrz 21:47
Eta:
a1= 11=1
zauważ,że
a2= 12+22= 1+4=5 = a1+22 =5
a3= 12+22+32= a2+32 = 5+9=14
a4= 12+22+32+42=a3+42= ....
a5= a4+52 =...
a6= a5+62=....
itd ...
20 wrz 21:54
Mila: an=12 +22+...+n2
a1=12=1
a2= 12+22=1+4=5
a3= 12+22+32=5+9=14
a4= 12+22+32+42=14+16=30
a5= 12+22+32+42+52=30+25=55
a6=55+36
Możesz zauważyć regułę.
Można też inaczej
an=suma kwadratów kolejnych liczb naturalnych, poszukaj wzoru.
20 wrz 21:58
Mila: Witaj Eto.
20 wrz 21:58
Mila: Witaj Eto.
20 wrz 21:59
Eta:
Witaj
Mila 
( jest tylko jedna
20 wrz 22:10
Jaga: Dzięki wielkie , teraz to w końcu to czaję : ))
20 wrz 22:24
Eta:
20 wrz 22:25
Mila:
20 wrz 22:38