prawdopodobienstwo
Piotr: pomozcie

Student potrafi odpowiedzieć na 20% pytań spośród 45 pytań egzeminacyjnych. Oblicz
prawdobodobieńsatwo że student odpowie na dwa z trzech wylosowanych pytań
20 wrz 20:28
Vizer: Czyli biedny studencik umie odpowiedzieć tylko na 9 pytań prawidłowo.
moc Ω = 45 * 44 * 43
| | 36 * 36 | |
P(A) = |
| |
| | 45 * 44 * 43 | |
20 wrz 20:33
Patronus:
20% czyli zna odpowiedzi na 9 pytań a nie zna na 36.
| | | | 43*44*45 | |
|Ω| = | = |
| = 43*22*15 |
| | | 2*3 | |
A− losujemy 2 pytania z tych które umie i jedno z tych których nie umie
| | 36*36 | | 12*18 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 43*22*15 | | 43*11*5 | |
20 wrz 20:36
Patronus: Tym razem ty pierwszy
20 wrz 20:37
Vizer: Ups pomyliłem chyba modele.
powinno być.
20 wrz 20:37
Vizer: Tak, ale błędnie
20 wrz 20:38