Całki
Tiamat: Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami:
y=lctgxl i y=1 (uwzględnij tylko kąty większe od 0 i mniejsze od π)
Mam problem z "granicami", jedną znalazłam: π4, ale drugą nie wiem jak znaleść...
21 wrz 09:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
|ctgx| = 1 ⇔ ctgx = 1 ⋁ ctgx = −1
| | π | |
jako że funkcja ctg x jest nieparzysta WZGLĘDEM PROSTEJ x= |
| ... to z faktu, że ctg |
| | 2 | |
| | π | |
|
| = 1 wnioskujesz że dla jakiego kąta ctgx = −1  |
| | 4 | |
21 wrz 10:06
Tiamat: Hmm, cóż myślę, że
34 π ale nie zgadza mi się to z odpowiedziami jak to liczę
21 wrz 10:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
to może źle liczysz
21 wrz 10:28
Tiamat: Może...
| | sinx | | dt | |
∫ 1− ctgx dx = ∫1dx − ∫ |
| dx = x − ∫ |
| = x − ln(cosx)
|
| | cosx | | t | |
[ x − ln(cosx)] − no i teraz używam granic
[
34π + ln(cos
34π)] − [
π4 + ln(cos
π4)]
Dobrze?
21 wrz 10:36
Tiamat: | | √2 | |
W zasadzie prawie mi wyszło, jednak 2ln |
| trochę przeszkadza i nie wiem jak to skrócić |
| | 2 | |
w ogóle...
21 wrz 10:43
loitzl9006: nie no źle jest:
| | cos x | |
ctg x = |
| pomyliło Ci się z tangensem... |
| | sin x | |
21 wrz 10:45
Tiamat: teraz to już w ogóle dziwne rzeczy mi wyszły...
| 3π | | √2 | | π | | √2 | |
| + ln |
| − |
| − ln |
|
|
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
ln się skrócą i zostaje mi
a odpowiedź jest inna, już nie mam pojęcia co mogłam spsuć
21 wrz 10:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
przecież tam masz
|ctgx
| 
więc jak chcesz to policzyć to musisz podzielić na dwie całki

(od 0 do π/2 i od π/2 do π)
21 wrz 10:58
Tiamat: No dobra to chyba nie mój poziom, bo nie mam pojęcia jak to zrobić. W zasadzie to dlaczego tak?
y=lctgxl ma tam asymptoty przecież, ale to nie są te granice chyba? Wszystko mi się
pomieszało... Dramat
21 wrz 11:04
loitzl9006:

Wykres funkcji |ctg x| powstaje z wykresu funkcji ctg x poprzez odbicie symetryczne względem
osi x tego wszystkiego co znajduje się pod osią x w wykresie funkcji ctg x.
| | π | | 3π | |
Trzeba Popatrzeć na rysunek: z niego widać że granice to x= |
| i x= |
| . Ale widać też, |
| | 4 | | 4 | |
że obszar zaznaczony na pomarańczowo (liczymy pole tego właśnie obszaru) można podzielić na
dwa obszary o
równym polu.
| | π | | π | |
Proponuję policzyć całkę w granicach od |
| do |
| (będzie łatwo ją policzyć) ,a wynik |
| | 4 | | 2 | |
potem pomnożyć przez 2.
Całka do policzenia to
∫ 1 − ctgx dx
| | π | | π | |
oczywiście w granicach |
| do |
| |
| | 4 | | 2 | |
21 wrz 11:08
loitzl9006: wiesz o co mi chodzi?
21 wrz 11:10
Tiamat: Hmmm, czyli to co ja liczyłam było po prostu niepełne! No dobrze, licze tą całkę, ale to dalej
nie jest to, ale może po pomnożeniu razy 2 coś w końcu wyjdzie:
jak skrócić ten ln?
21 wrz 11:20
loitzl9006:
nie skracasz, jak zostawiasz w takiej postaci z ln.
ale zacznijmy od tego że masz zły wynik tej całki; powinno wyjść
co po pomnożeniu przez 2 ma dać
| π | |
| − ln 2 i taki ma wyjść wynik. (szukane pole całego pomarańczowego obszaru) |
| 2 | |
Przedstaw obliczenia całki ∫ 1 − ctgx dx, znajdziemy błąd.
21 wrz 11:32
Tiamat: ∫1 dx − ∫ctgx dx =
| | cosx | |
x − ∫ |
| dx = t=sinx dt=cosxdx
|
| | sinx | |
x − ln[t] =
x − ln[sinx] = koniec
21 wrz 11:37
loitzl9006:
jest ok. Wstawiamy teraz granice:
| | √2 | |
π/2 − ln[sin(π/2)] − π/4 + ln[sin(π/4)] = π/2 − ln(1) − π/4 + ln( |
| ) = |
| | 2 | |
| | √2 | | 21/2 | |
= π/4 + ln( |
| ) = π/4 + ln( |
| ) = |
| | 2 | | 21 | |
| | ln 2 | |
= π/4 + ln(2−1/2) = π/4 − |
| |
| | 2 | |
| | ln 2 | |
Możesz nie doprowadzać na siłę wyniku do postaci π/4 − |
| , tylko zostawić w postaci |
| | 2 | |
i pomnożyć go przez 2 − też będzie ok.
21 wrz 11:57
Tiamat: Odpowiedź do tego zadania wygląda tak:
Czy możliwe, że gdzieś jest bład lub to po rpostu co nam wyszło jest nieskrócone? Zgadza się
wszystko?;3
21 wrz 12:06
Mila:

ctgx=1
ctgx=0
P=2
a∫
c(1−ctgx)dx=2*[x−ln|sinx|]
ac=
| | π | | π | | π | | π | |
=2*( |
| −lnsin |
| − |
| +lnsin |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | π | | √2 | | π | |
=2*( |
| +ln |
| )=2*( |
| +ln√2−ln2)= |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | π | | π | | 1 | |
=2*( |
| +ln2−1)= |
| +ln |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
Liczyłam, bo sugerowałeś błąd.
Masz dobrze, ale w innej postaci.
21 wrz 15:46