matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 726,
725
,
724
,
723
,
722
,
721
,
720
,
719
, ...,
całe
Zadania
Odp.
18
kiki93:
alkain..jesteś?
18
...:
Potrzebna mala podpowiedź
Dla jakich wartości parametru m, równanie |x−1|=−2+1 ma dwa pierwiastki dodatnie?
1
hh:
√
3
√
3
tgx−1=o dlaczego tgx =
3
16
maciek:
udowodnij ze dla dowolnych a,b prawdziwa jest nierówność 5a
2
+4a−2ab+b
2
+2>0
4
Nadia:
Może ktoś pomóc mi rozwiązać te równania
? Prosze
x+(1+x)
√
5
0
xyz:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= 2x do kwadratu + 12x. Wykres tej funkcji ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą o równaniu: A. y= 18 B. y=54 C. y= 18x D. y=54x.
82
ventura:
2
14
+2
14
to ile to?
2
Patiii :
Log(x−3)=−1
2
blogther:
zadanie do sprawdzenia 4
cos
2
α
* 8
cos
2
α
* 32
sin
2
α
= 2
2cos
2
α
* 2
3cos
2
α
* 2
5sin
2
α
=
3
smmileey:
Podstawami dwóch trójkątów o polach P1 i P2 są podstawy trapezu, a wspólnym wierzchołkiem jest punkt przecięcia się przekątnych trapezu. Oblicz pole P trapezu.
3
Natka:
Podaj interpretację geometryczną układu równań x−2y=5
1
Klar:
Karol zbiera plaskikowe nakrętki od butelek. W poniedziałek miał ich tyle, że mógł powiedzieć: "Jeśli uzbieram jeszcze 60 nakrętek, to będę ich miał 4 razy więcej niż dzisiaj". Ile nakrętek
23
Sylwia :
Witam, proszę o pomoc wszystkich któzy potrafią rozwiazać to zadanie 1. Wykorzystująć\c regułe l'Hospitala obliczyć:
2
euklides:
Jaki będzie przedział dla nierówności:
3
Klar:
który z podanych punktów nie należy do wykresu funkcji y= (
1
36
)
x
57
lucek:
x
2
+mx+36
Dla jakich wartosci parametru m równanie
x−4
?
5
Unicorn792:
:::rysunek::: Punkt k jest środkiem boku ac, punkt l − środkiem boku bc. Stosunek pola trapezu ablk do pola
3
pomocy:
zbiór rozwiązań nierówności 2x
2
≤x to: A.<0;
1
2
> B.(−
∞
;
1
2
> C.(0;
1
2
) D.(−
∞
;0> ∪ <
1
2
;
∞
)
1
Duds:
Druga część zadania: zapisz wzor funkcji g(x)=|4−f(x+1)| i naszkicuj jej wykres. Dla jakich wartości parametru m równanie g(x)=m ma pierwiastek ujemny?
4
maria:
Wyznac x tak aby liczby x+4, x
2
+4x, 10x+4
1
kalina:
Długość podstawy trójkąta równoramiennego wynosi 2 cm. Jego ramię ma długość 2,6 cm. Oblicz stosunek najdłuższej wysokości tego trójkąta do jego ramienia.
2
pomocy:
Ile wynosi kwadrat różnicy liczb 3
√
2
oraz 2
√
3
?
0
Kasiaula:
1.znajdź równania stycznych do okręgu (x−1)
2
+y
2
=3: a)równoległych do prostej y=3x+5
12
beata:
Proszę o pomoc
Wyznacz punkty przegięcia , przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji a) f(x) = x
3
− 3x
2
+ 7x − 1
2
yy:
zadanie z logarytmem: jak narysować wykres funkcji logarytmicznej: f(x)= log
2
(3x−12)
3
Duds:
tg
2
x +1
1
Uzasadnij, że wyrażenie
=
nie jest tożsamością.
tgx
sin2x
0
beata:
Oblicz punkt przegięcia, przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji pomoc z tą funkcja F(x) = x *lnx
0
Paweł:
Dla jakich wartości parametru "a" proste 3x + ay + 1 = 0 i ax + 3y − 1 = 0 mają jeden punkt wspólny należący do drugiej ćwiartki układu współrzędnych?
16
kiki93:
pomocy,mam zaćmienie:(
2
maniek:
najmniejszą wartością funkcji y= −x
2
−x +1 w przedziale <0 , 2> jest? wyliczyłem Δ i dalej niebardzo wiem co...
6
maniek:
Dziedziną funckji określonej wzorem y=p
x
2
−1 jest? a) x >2
2
blogther:
Wśród wszystkich graniastosłupów prawidłowych trójkątnych w których suma długości wszystkich krawędzi jest równa 60 jest taki który ma największe pole powierzchni bocznej. Oblicz długość
7
A:
Proszę o rozwiązanie:
2
Magda:
Schody składają się z 15 jednakowych betonowych stopni o wymiarach 1,2m, 20cm, 25cm. Oblicz objętość betonu zużytego na jego wykonanie.
2
Klaudi:
A jest zbiorem rozwiązań nierówności |x+1|≤7. B jest zbiorem rozwiązań nierówności |x−2|większe 3. Wyznacz A∪B , A∩B.
35
Klaudi:
Dna jest liczba x=(1+
√
2
)
3
−(2−
√
2
)
2
. Wyznacz liczbę odwrotną do liczby x. Wynik przedstaw w postaci wyrażenia a+b
√
2
, gdzie a,b należą do R.
4
Olla:
Dane są dwa wierzchołki równoległoboku A(2,5) B(5,1) oraz jego pole = 17. Wyznacz współrzędne pozostałych dwóch wierzchołków wiedząc że punkt przecięcia się przekątnych znajduje się na osi
4
kylo90:
Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, których każda cyfra jest inna i cyfrą jedności jest liczba 5?
9
Klaudi:
Wykonaj działania: a) (2−3
√
2
)
2
Pepsi2092:
Rozwiąż równanie
6
Klaudi:
2−
√
2
Usuń niewymierność z mianownika:
2+
√
2
14
hm:
Czy dobrze ułozyłóem równanie do tego zadania? Maciek myjąc okna sam ukończyłby pracę w czasie o 15 h krótszym niż zrobiłby to Cezary.
11
blogther:
mam cos takiego α∊<0;2π> | cosα − 1 | =
1
2
4
Lukasz:
Wyznaczenie dziedziny funkcji w lorarytmach:
10
euklides:
2
Zbiorem wartości f(x)=
−3 jest:
x
5
gosc:
Rzucono 6 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucono 4 orły i dwie reszki.
1
kwadrt:
Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 182 km, wyjeżdżają naprzeciw siebie dwaj rowerzyści. Rowerzysta jadący z miejscowości B do miejscowości A jedzie ze średnią prędkością
3
crap:
Dwaj turysci przebyli tą samą trasę dlugosci 15 km. Drugi turysta szedl z predkoscia o 1 km/h mniejsza niz pierwszy, przez co trase te pokonal w czasie o 1 godzine i 15 minut dluzszym niz
31
matroz:
siema, powiedzcie mi, czy na maturze z matmy można mieć ekierkę? Czy tylko linijka, cyrkiel, długopis? Moja szanowna pani nauczycielka nie zechciała nas o tym poinformować a na próbnej
83
kacper:
Punkty A(−2,−1) i B(2,2) są wierzchołkami trójkąt równobocznego ABC. Wysokość tego trójkąta jest równa?
34
kacper:
Wysokość trójkąta równobocznego jest równa 1. Pole tego trójkąta jest równe: A
√
3
8
lolek:
usuń niewymierosc z mianownika ułamka
√
2
−1 /
√
2
+1 otrzymamy liczbę ?
0
luki:
czy ktoś mi może wytłumaczyć o co chodzi w szeregach a dokładnie w obliczaniu sumy szeregu oraz rozbiezności i zbieżnośći
7
blogther:
mam wyznaczyc dziedzine funkcji f(x) =
√
| x − 4 | − | x + 6 |
i moje pierwsze pytanie czy tak sie zapisuje zbor
13
lolek:
ze zbioru {1,2,3,4,5,,6,7} losujemy liczbe x a ze zbioru {−7l−6,−5,−4,−3,−2,−1} liczbę y. oblicz prawdopodobieństwo tego ,że x+y>0
0
andy:
IxI I−2 −3 1I IxI I7 I IyI=I1 −4 0 I x IyI +I−9I
15
Alicja14:
11) dany jest wielomian W(x)= −2x
3
+ 3x
2
+m
2
x − 10 , gdzie m jest parametrem i m∊R a) dla jakich wartosci parametru m , reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+2)
4
zuzia:
Jak udowodnić twierdzenie o środkach przekątnych trapezu ? (a−b/2) (niewektorowo)
8
lolek:
rozwiąż równanie x
3
−4x
2
+4x+1=(x−1)
2
2
dusia:
korzystając z wzorów : sin(α+β)=sinαcosβ+ cosαsinβ; sin(α−β)=sinαcosβ− cosαsinβ; cos(α+β)= cosαcosβ +sinαsinβ; cos(α−β)= cosαcosβ−sinαsinβ
9
lolek:
punkt S =(−4,5) jest srodkiem odcinka ab i a =(2,−3) punkt b ma współrzędne
4
onas:
pole kwadratu, ktorego przekatna jest o 2 cm dluzsza od boku jest rówme?
1
onas:
Suma 9 poczatkowych wyrazow coagu geometrycznego w ktorym a2=4 i a5=−32?
13
ricko:
| |x
2
− 4| − x| = 2 bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania!
4
kacper:
Objętość sześcianu jest równa 64cm
2
. Pole powierzchni całkowitej ile będzie wynosiło? Nie pamiętam dokładnie wzoru na P
c
7
Isme:
Rzucamy dwukrotnie sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że suma liczb oczek otrzymanych na obu kostkach jest większa od 6 i iloczyn tych liczb
11
lucek:
Wykaż, że w trójkącie długość środkowej poprowadzonej do pewnego boku jest mniejsza od połowy sumy długości dwóch pozostałych boków tego trójkąta.
1
onas:
Wiedząc że
√
x
=16;
3
√
y
=1/2. oblicz
5
√
xy
2
kacper:
Prosta o równaniach y=−4x−(2m+7) przechodzi przez punkt A=(2,−1). Ile wynosi m? Jak robi się takie zadanie
6
lolek:
która z podanych prostych jest styczna do okręgu x
2
+y
2
+8y=0 a) y=0, b y=−2 , c x=8, d y=8
8
lolek:
do zbioru nierówności (x+4)(x−3)>0 należy liczba
to ma być tak x>−4 x>3
1
lolek:
w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długosci 6 i 8 połaczono wierzchołek C kąta prostego ze srodekiem D przeciwprostokątnej. długosc odcinka cd jest równa
5
lolek:
wartosc wyrazenia (sin15−cos15)
2
+(cos15+sin15) jest równa
1
lolek:
dla pewnych liczb a i b zachodża równosci a
2
−b
2
= 100 i a−b=20 dla tych liczb a i b wartosc wyrazenia a+b jest równa
2
murphy:
Mam takie pytanie o przekształcenie
13
lolek:
W(x)=2x−3x
3
+2, V(x) 3x−2+2x
2
stopień wielomianu w(x)*v(x) jest równy ?
13
Duds:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = |x−1| + |x+4| Niby proste, a nie umiem
5
euklides:
Proste o równaniach y=−4x −1 i y=x/a
2
+5 są prostopadłe. Wyznacz liczbę a.
11
kacper:
Funkcja liniowa f(x)=(m−1)x+6 ma miejsce zerowe równe 3. Zatem A. m=6
2
Hal:
(m−1)
2
>0 jak w tej nierówności dochodzi się do rozwiązania m∊R\{1} ? Tak krok po kroku?
2
pimp:
Liczba a stanowi 125% liczby b . O ile procent liczba b jest mniejsza od liczby a ?
270
rumpek:
:::rysunek:::
Zadania maturalne 2012 Rozszerzenie
Dzisiaj ułożyłem specyficzny arkusz maturalny −
63
rumpek:
Matura Rozszerzona Gazeta Wyborcza
dla wszystkich chętnych. Miłej zabawy
26
Godzio:
Ajtek
widzę, że się nudzisz
Zaraz Ci coś podrzucę, ale napisz mi jeszcze, czy ze studiów mam też Ci coś dawać ?
9
Anula:
:::rysunek::: zbiorem rozwiązań nierówności W(x) ≤0 gdzie wielomian W przedstawiono na wykresie jest:
11
Anula:
wyrażenie (x−1)(x+2)(x−2) przedstawia wielomian: Jak mam takie zadanie to najpierw mnożę dwa ostatnie nawiasy i później to co mi wyjdzie przez ten pierwszy? czy każdy przez każdy od razu?
1
Karolina!!:
:::rysunek::: Przyjmijmy , że dane są kąty α i β oraz , że IABI=a . znajdz x.
2
Artur:
Oblicz parametr m |m−2|*(m+2)+1=0
23
kondzio:
:::rysunek::: oblicz długość boku x zaznaczonego na rysunku , w najostrzejszym kąt ma 13 stopni i bok
14
blogther:
W trójkącie równoramiennym ramię jest trzy razy dłuższe od podstawy. Suma długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie i promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równa 23.
4
patrycja:
[2}suma sinusów kątów ostrych w pewnym trójkącie prostokątnym jest równa
√
6
2
. Oblicz iloczyn cosinusów tych kątów.
5
Michał:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których wykresy funkcji liniowych f oraz g są równoległe
1
1
f(x)=
x−1 g(x)=
x+5
m−3
2m+1
8
lolek:
x(x−6)+6= (x−1)
2
−3 należy do przedziału co ja muszę zrobić z tym kwadratem
4
Paulina :
Zakład M produkuje dwukrotnie więcej żarówek niż zakład W. W zakładzie M przeciętnie 0,05 żarówek jest wadliwych, a w zakładzie W 0,02 żarówek jest
7
xyz:
witam, czy może mi ktoś wytłumaczyć dokładnie jakie to są liczby pierwsze?
3
ancio:
Symbol <x> jest zdefiniowany dla liczb dodatnich następująco: <x>=1+
1
x
. Ile wtedy <<x>> jest równe?
6
Hiromi_Ise:
:::rysunek::: mam pewien problem z zadaniem:
7
maturzysta:
Pomóżcie! Cała klasa ma egzamin z angola ustny 15 maja, a ja 16. Jak komisja zrobi? "Załatwią" mnie z samego rana i idą do reszty klas czy zmieszają z jakąś? Jak myślicie?
37
Milena:
Liczby 64,x,4 są odpowiednio pierwszym,drugim i trzecim wyrazem malejącego ciągu geometrycznego.Oblicz piąty wyraz tego ciągu.
2
123:
√
7
2
−x
2
=0 7−x=0
6
Robertt:
proszę o pomoc w tym równaniu dla x∊ <0, 2π>
π
|1 − 4sin(x −
)| = 1
4
1
Odcinek CD:
:::rysunek:::
10
Jul:
2cos
2
x − cosx Jak wyznaczyć zbiór wartości tej funkcji?
3
lolek:
wyrzucamy liczbe a ze zbioru A={3,4,5,6} oraz liczbę b ze zbioru B={2,3,4} ile jest takich par (a,b) ,że iloczyn a*b jest liczbą nieparzystą jak to zrobić
2
;p:
W trojkącie prostokatnym ABC kąt przy wierzchołku A ma miarę 30stopni, a najkrótszy bok ma długość 5cm. Jaka jest gługość przeciwprostokątnej?
6
zuzia:
Wywołam zamieszanie tym zadaniem
Do miasta, w którym są cztery hotele , przyjechało pewnego dnia 12 turystów. Załóżmy , że każdy turysta wybiera hotel , w którym będzie nocował. Jakie
5
ALA:
obliczyć granicę: lim (1−x
2
)ln(1−x
2
)
4
Lox∊r:
Dla jakich liczb a∊C pierwiastki równania (a−1)x
2
−(a
2
+1)x+a
2
+a=0 są liczbami całkowitymi?
24
psik:
Boicie się matury z matematyki? Ja się boję
. Lubię matematykę i rozwiązywałem poprzednie matury, z tej z 2011 nawet wyszedł mi niezły %, coś koło 90, ale znając życie na mojej będzie
3
bum:
Wyznacz wszystkie rozwiązania równania:
3
maciek:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1363.html − pierwszy rysunek nie powinno być tak? :rośnie (−4,−1) i maleje <−1,3>, a potem rośnie (3,4> ?
1
123:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny. Kat miedzy krawedzia boczna i krawedzia podstawy ostrosłupa ma miare β. Wyznacz cosinusa kata miedzy dwiema sasiednimi scianami bocznymi tego
1
Cyanide:
Kąt α jest ostry i cosα=
2
5
Wartość wyrażenia 3 + 2tg
2
α wynosi.... Czy ktoś mógłby tak łopatologicznie wyjaśnić jak to się robi?
6
xyz:
Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy10 a siódmy 42. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
23
misiek:
Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia x
4
+x
2
+1 ...
1
hh:
cosx
1
wykaz tozsamosc
+tgx=
1+sinx
cosx
1
Michaś:
Oblicz: a) 6
√
3
* 3
1
−
√
3
* 2
2
−
√
3
=
3
pepa:
Wykaż, że jeżeli x jest różne od
pi
2
dla k należącego do całkowitych to prawdziwa jest
sin
2
3x
cos
2
3x
tożsamość
+ 8sin
2
x =
+ 8cos
2
x
sin
2
x
cos
2
x
3
xyz:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= 3x do kwadratu +12x−1. Osią symetrii wykresu tej funkcji jest prosta: A. x= 2 B. x= −2 C. y=2 D. y= −2
15
0v0:
Na trójkącie równoramiennym ABC ( |AC|=|BC|) o polu równym 3√3 opisano okrąg, którego promień ma długość 2cm. Oblicz wysokość CD.
3
Godzio:
Panie
ICSP
dla pana mamy: Pokazać, że jeżeli a
n
≥ b
n
to lim
n→
∞
a
n
≥ lim
n→
∞
b
n
(przy założeniu, że granice
3
hh:
Dla jakich wartosci parametru m równanie | x−2 |= 2m+1 ma jedno rozwiazanie
13
kiki93:
mam jeszcze jedno zadanie⇒ ciąg rekurencyjny a
1
=−20
4
andrzej:
Witam! Jak narysować zbiór punktów które spełniają takie równanie:
4
paulina:
cosα+sinβ
W trójkącie prostokątnym dane są kąty ostre: α=27 i β=63. Wtedy
cosα
0
Arnhus:
:::rysunek::: Na rysunku obok punkt O jest środkiem okręgu. Punkty C, D, O, E są współliniowe. Punkty A, B, C
3
Mistrzu:
Mamy 2 boki trójkąta, i trzeba obliczyć obwód tego trójkąta, obliczając oczywiście wcześniej trzeci bok. Nie wiadomo jaki to trójkąt, ani jakie ma kąty. Wiadomo, że trzeci bok ma być
2
kingaaa:
obliczyć pochodną:
0
FunnyBoy:
Dana jest prosta k: 3x − 4y +7 = 0 i punkt A = (2;−3) . Z punktu A poprowadzono dwie proste m i n takie,że:
1
Aneta:
:::rysunek::: Proszę o pomoc w obliczeniu granicy:
10
Dżoli:
Jaką kwotą będziemy dysponowali po n=5 latach, jeżeli złożymy w banku 5000zł na procent składany przy oprocentowaniu rocznym r= 4,5%?
4
123:
Jeżeli promień podstawy stożka zwiększymy 3 razy ,a wysokość tego stożka zmniejszymy 3 razy ,to otrzymamy stożek ,którego objętość;
2
kiki93:
1
proszę o pomoc..rozwiąż nierówność sinx(cosx−
) < 0 w przedziale <0, 2π>
2
4
Zarion:
Treść zadania: Znajdź wartość funkcji:
10
#:
Jak narysowac funkcje f(x)= x
3
−3x, pomocy prosze o pomoc
7
ana14:
10) ile punktow wspolnych maja okrag o: x
2
−2x+y
2
− 4y − 20=0 oraz k:3x−4y+5=0
2
Lukas:
Wyznacz wzór funkcji liniowej, do której wykresu należą następujące punkty o współrzędnych: a) A(4,−5) B(10, −2)
4
Gimli:
WITAAM
Mam takie zadanko i nie wiem jak je zrobić
1
ktos:
pole powierzchni ograniczone wykresami: 2x−y
2
=0
2
kiki93:
zadanie z rozszerzenia− w skończonym rosnoącym ciągu geometrycznym a
n
o parzystej liczbie wyrazów, auma wszystkich wyrazów jest 3 razy większa od sumy wyrazów o nr nieparzystych.
1
kingaaa:
obliczyć:
5
Dawid:
W ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawedz podstawy ma dlugosc rowna 6. kat miedzy dwiema sasiednimi scianami bocznymi tego ostroslupa ma miare 120'. wyznacz objetosc
7
Maciek:
:::rysunek::: (−
∞
,10> ∪<10,+
∞
)
2
tom14:
Jak wam się wydaje jaki typ zadań otwartych może się pojawić na maturze podstawowej a konkretnie na jakim dziale trzeba się szczególnie skupić
1
ad:
Wyznacz najmniejsze dodatnie rozwiązanie (w stopniach) równania cos 5
o
cosx + cos 95
o
sinx = cos 35
o
1
Henio:
Środek okręgu wpisanego w romb jest w miejscu przecinania sie przekątnych
2
Anula:
jak równanie kwadratowe ma taki znak >0 i delta wychodzi ujemna to x∊R a jak jest jaki znak to nie ma rozwiazania?
1
Dawidek:
W ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawedz podstawy ma dlugosc rowna 6. kat miedzy dwiema sasiednimi scianami bocznymi tego ostroslupa ma miare 120'. wyznacz objetosc ostroslupa.
2
shader:
log(3) (3
2
+3
3
) = ?
13
kiki93:
maturqa rozszerzona
Dwa roztwory soli o różnych stężeniach ważą odpowiednio 10kg i 6kg. Z każdego roztworu odlano
0
Anula:
może mi ktoś wytłumaczyć jak się rysuje przedział w funkcji kwadratowej? bo w tym zadaniuu http://matematyka.pisz.pl/strona/99.html
12
mary:
cześć
ktoś może mi powiedzieć czy zero jest liczbą parzystą?
3
nieuk:
W pewnej klasie kazdy uczen umie pływać lub jezdzic na nartach. Uczniowie umiejący pływac stanowia 80% wszystkich, jezdzący ma nartach−50%. oblicz ze losowo wybrany uczen :
4
Anka:
Dzień dobry, czy ktoś mógłby mi z tym pomóc?Chciałabym wiedzieć jak to się liczy. Pozdrawiam
139
Basiek:
Rumpek, jak będziesz.... daj znać.
34
TOmek:
JAK ZBANOWAC TEGO ***** − JAKUB PATRZ
6
Daniel:
matura nadciaga a ja dalej nie ogarniam
16
kacper:
Do wykresu funkcji f(x)=x
2
+x−2 należy punkt A. (−1,−4)
72
Godzio:
Eta
, masz sekundę, żeby pogadać
4
Dżoli:
suma początkowych wyrazów ciągu geometrycznego.
3
robert25018:
cosα + 1 =
√
3
sinα
18
kacper:
Problem z kolejnym zadaniem. Wierzchołek paraboli o równaniu y=−3(x+1)
2
ma współrzędne
6
jok:
Funkcja kwadratowa f ma następujące własności – zbiorem wartości funkcji f jest przedział (–
∞
, 8>
16
kacper:
Potrzebuję pomocy, w jaki sposób robi się takie zadania Środek okręgu o równaniu x
2
+(y+2)
2
=1 Leży w jakim punkcie?
5
Anula:
dlugosc krawedzi podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego jest rowna 2√3, a kat nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy ma miare 60 stopni. oblicz objetosc. Wyliczyłam
13
gg:
Rzucono dwiema sześciennymi kostkami do gry i określono zdarzenia: A – na każdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek
3
ePiotr:
3) Podaj liczbę pierwiastków wielomianu:
16
kacper:
Proste o równaniach y=3x+2 oraz y=−
1
2
x+3 A. są równoległe i różne
0
matroz:
powiedzcie mi, czy bardzo przykładacie się do powtarzania lektur? Jakie wg was można powtórzyć pobieżnie? Kamizelka, Mendel gdański, Nad Niemnem, Gloria Victis, Ferdydurke? Jak sądzicie?
3
ePiotr:
1.podaj dziedzine funkcji:
x+3
a) f(x)=
x
2
− 16
4x
2
+11
b) f(x)=
7x
2
− 28
3
Edzio:
Ciąg an określony jest rekurencyjnie. Czy jest to ciąg arytmetyczny lub geometryczny ?
0
problem:
:::rysunek::: Tabela przedstawia wyniki części teoretycznej egzaminu na prawo jazdy. Zdający uzyskał
9
asdf:
Z arkusza: Nie mogę coś sobie poradzić z tym zadaniem, a wydaje się proste....
1
Dżoli:
Wyznacz ciąg geometryczny.
2
kiki93:
zad 1 proszę o pomoc....to jest ważne zadanie:( Dwa roztwory soli o różnych stężeniach ważą odpowiednio 10kg i 6kg. Z każdego roztworu odlano
33
asdf:
Ma ktoś namiary na arkusze maturalne z matematyki?
4
matroz:
każda z liczb k,m,n,x jest dodatnia i różna od 1, zaś liczby log
k
x, log
m
x, log
n
{x} są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Wykaż, że n
2
=(kn)
log
k
m
4
123:
Narysuj w układzie wspolrzednych zbior punktów ktorych wspolrzedne spelniaja równanie x − |x|=y + |y|
4
bronson:
Zbadaj zbieżność szeregu:
2
gg:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60st. Odległość środka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4. Oblicz
1
Kik:
Wyznacz punkty A i B jeżeli punkt C (−5,4) dzieli odcinek AB w stosunku 3;4 a punkt D (6,−5) w stosunku 2:3
28
Anula:
Rozkład wielomianu G(x)=(x
2
−9)(x
2
−x−6) na czynniki jest następujący: po wyliczeniu pierwiastków wyszło mi x
1
=3 i x
2
=−2 i podstawiłam (x+3) i (x−2) czyli razem
12
et:
tangens kąta ostrego α równy jest −
√
2
−
√
3
2
DSGN.:
Wojtuś wylosował jedną monetę ze skarbonki zawierającej 3 złotówki, 4 dwuzłotówki i 3 pięciozłotówki. Następnie, w zależności od wyniku pierwszego losowania, wylosował jeszcze trzy
1
bumbum:
pole powierzchnni sześcianu wynosi 48 cm
2
przekątna tego sześcianu ma długość.
19
lolek:
Liczba a stanowi 125% liczby b . O ile procent liczba b jest mniejsza od liczby a ? możecie mi to wytłumaczyć bo nigdy nie wiem o co chodzi w tych zadaniach
?
52
Basiek:
Dla jakich wartości parametru m równanie mx
4
−(2m+6)x
2
+9−m
2
=0
1
Kilt:
http://ity.im/0rBSU najlepsza matematyka w internecie, rywalizuj z innymi userami w konkursie http://ity.im/0rBSU
1
Mistrzu:
Tak jak w opisie. Nie mam pojęcia jak to zrobić, nie ma podanych kątów, ani jaki to jest trójkąt. Tylko, że jeden z boków ma długość 1 cm, a drugi 2 cm. Jednak trzeba obliczyć jego
5
oksid:
Witam, wiem że matura już tuż tuż ale chciałbym ogarnąć pewną dyskusję dla rozluźnienia każdemu z nas się to przyda, mózg nie może az tyle pracować
6
123:
|4m|
>3 Rozwiaz równanie.
√
m
2
+1
1
.....:
xcos
2
x
3
Mat:
16
x
+ 3*2
2
x+1 + 8 ≥ 0 Nie wiem czy dążę w dobrym kierunku
6
Anula:
prosze o pomoc w tym zadaniu : Prosta o równaniu 2x−x+3=0 jest nachylona do osi Ox pod kątem α. Wtedy: A: α∊(0s,30s) B:α∊(30s,45s) C:α∊(45s,60s) D:α∊(60s,90s) s to stopnie. Wyliczyłam że
18
ania:
IIxI + 1I to: −x + 1, dlaczego? dlaczego odp. x + 1 jest błędna?
1
Qwerty:
Narysuj w układzie wspolrzednych zbiór punktów, ktorych wspolrzedne spełniaja nierównosc
|x|
|y|
=
.
x
y
6
Unicorn792:
Dla jakich wartosci parametru m istnieje rozwiazanie rownania :
2
bumbum:
Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 36 cm2. Ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30º. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętośc
1
unicorn792:
mamy: 2sin2α to to się równa 2(2sinαcosα), czy po prostu to się równa 2sinαcosα? potrzebne mi to jest do udowodnienia takiej tożsamości:
2
Anula:
jeżeli mam podać zbiór wartości tej funkcji −2x
2
+4x+6 gdzie p=1 a q=8 i zaznaczam ten wierzchołek (1,8) ramionami do dołu i zbiór mi wychodzi (−
∞
, 8> tak? na dole nie ma kółek więc
archiwum 726,
725
,
724
,
723
,
722
,
721