zad.
ana14: 10) ile punktow wspolnych maja okrag o: x2−2x+y2 − 4y − 20=0 oraz k:3x−4y+5=0
29 kwi 12:35
Mateusz:
W tym przypadku najlepiej rozwiąż układ równań:
{x2−2x+y2−4y
{3x−4y+5=0
29 kwi 12:38
Eta:
S(1,2) r
2= 1
2+2
2+20 ⇒ r=5
Policz odległość d środka S od prostej "k'
Jeżeli d>r −−− to prosta i okrąg nie mają punktów wspólnych
d=r −−− mają jeden punkt wspólny
d<r −−− mają dwa punkty wspólne
Powodzenia
29 kwi 12:39
29 kwi 12:40
Alicja14: ok. dzieki juz probuje na brudno zrobic
29 kwi 12:42
Alicja14: moze cos ci pomoge
29 kwi 12:43
ania14:
29 kwi 12:43
ania14: okok
29 kwi 12:43