?
lolek: która z podanych prostych jest styczna do okręgu x2+y2+8y=0
a) y=0, b y=−2 , c x=8, d y=8
o co chodzi jak to zrobić /?
29 kwi 20:56
Maslanek: x2 + (y+4)2 = 16
Czyli S(0,−4); r=4
Zatem styczna to a) y=0
29 kwi 21:00
Mila: równanie okręgu − postac kanoniczna
x2+(y+4)2−16=0
x2+(y+4)2=16
S=(0,−4) r=4
rysuj w układzie wsp. okrąg i odpowiedz.
29 kwi 21:00
Eta:

o: x
2+(y+4)
2=16 S(0,−4) , r= 4
odp: a)
y=0
29 kwi 21:04
lolek: tylko nie wiem jak skąd jest ta 16/..
29 kwi 21:04
Maslanek: y2 + 8y = (y+4)2 − 16
29 kwi 21:07
Eta:
x2+(y2+8y+16) −16=0 ⇒ x2+(y+4)2 −16=0 ⇒ x2+(y+4)2=16
29 kwi 21:08