29 kwi 15:09
Hiromi_Ise:
29 kwi 15:29
Aga1.: To tak jak kolejność działań
Najpierw w nawiasie
y=f(x−2), dany wykres przesuwasz o 2 jednostki w prawo,a nie f(x−1)
później mnożenie
y=−1f(x−2), otrzymany wykres po przesunięciu przekształcasz symetrycznie względem osi x.
i na końcu dodawanie
y=−f(x−2)+1, ostatni wykres przesuwasz o 1 jednostkę do góry.
29 kwi 15:36
Hiromi_Ise:

no właśnie też tak robiłam, ale mam w repetytorium rozwiązanie takie jak napisałam i do tego
taki rysunek:
29 kwi 15:47
Aga1.: Można zrobić jeszcze tak:
y=−[f(x−2)−1]−−przesunąć 2 jednostki w prawo i 1 do góry i otrzymany wykres odbić względem osi
x.
Nie mam pojęcia dlaczego w nawiasie raz jest −1, a później −2, a na końcu raz jest 1, a później
+4.
29 kwi 15:56
Steiner: Hej, jaka jest ogólna kolejność w przekształcaniu? Czy najpierw przekształcamy o wektor, a
później robimy symetrię, lub przekształcenie dla wartości bezwzględnej czy na odwrót?
29 kwi 16:57
Basia:
jak wolisz
29 kwi 17:04