matematykaszkolna.pl
funkcja wykładnicza Hiromi_Ise: rysunekmam pewien problem z zadaniem: z. Na rysunku przedstawiono wykres pewnej funkcji wykładniczej f. a) naszkicuj wykres funkcji g(x) = −f(x − 2)+1 rozw. aby naszkicować wykres funkcji g, wykonujemy następujące przekształcenia: y = f(x − 1) y = −f(x− 1) y = −f(x − 2)+4 Skąd to przekształcenie się w ogóle wzięło
29 kwi 15:09
Hiromi_Ise:
29 kwi 15:29
Aga1.: To tak jak kolejność działań Najpierw w nawiasie y=f(x−2), dany wykres przesuwasz o 2 jednostki w prawo,a nie f(x−1) później mnożenie y=−1f(x−2), otrzymany wykres po przesunięciu przekształcasz symetrycznie względem osi x. i na końcu dodawanie y=−f(x−2)+1, ostatni wykres przesuwasz o 1 jednostkę do góry.
29 kwi 15:36
Hiromi_Ise: rysunekno właśnie też tak robiłam, ale mam w repetytorium rozwiązanie takie jak napisałam i do tego taki rysunek:
29 kwi 15:47
Aga1.: Można zrobić jeszcze tak: y=−[f(x−2)−1]−−przesunąć 2 jednostki w prawo i 1 do góry i otrzymany wykres odbić względem osi x. Nie mam pojęcia dlaczego w nawiasie raz jest −1, a później −2, a na końcu raz jest 1, a później +4.
29 kwi 15:56
Steiner: Hej, jaka jest ogólna kolejność w przekształcaniu? Czy najpierw przekształcamy o wektor, a później robimy symetrię, lub przekształcenie dla wartości bezwzględnej czy na odwrót?
29 kwi 16:57
Basia: jak wolisz
29 kwi 17:04