Zadania
Godzio: Ajtek widzę, że się nudzisz

Zaraz Ci coś podrzucę, ale napisz mi jeszcze, czy ze
studiów mam też Ci coś dawać ?
28 kwi 20:15
Godzio:
Na myślenie, udowodnij twierdzenie o dwusiecznej kąta, bez korzystania z twierdzenia sinusów i
cosinusów
28 kwi 20:16
Godzio: up
29 kwi 13:54
ICSP: up
29 kwi 13:55
Tomek.Noah: z podobieństwa trojkatow albo z stosunkow pol trojkata o rownej wysokosci
29 kwi 13:57
Ajtek:
Cześć
Godzio 
. treaz to zauważyłem, wieczorem mnie nie było

.
Wiesz, wolałbym powalczyć z rozszerzeniem ze średniej. Do materiału ze studiów dojdziemy trochę
później

.
Wezmę się za to za chwil parę, nie wiem ile mi się zejdzie, tzn. zależy od tego jak bardzo
zakombinuje sobie to zadanie

.
29 kwi 13:58
Godzio:
Ok
29 kwi 14:00
Ajtek:
Dopytam jeszcze, chodzi o tw. dwusiecznej kąta w trójkącie?
29 kwi 14:06
Godzio:
Tak
29 kwi 14:09
Ajtek:
Rysunek chcesz?
29 kwi 14:12
Godzio:
No nie zaszkodzi
29 kwi 14:15
Ajtek:
Zjem i się wezmę

.
29 kwi 14:16
Ajtek:
Δ−ty ADC i DBC mają taką samą wysokość.
Stosunek ich pól jest równy stosunkowi długości ich podstaw.
czyli mamy:
Po skróceniu
c.n.u.
Może być?
Dzięki Tomek za podpowiedź

.
29 kwi 14:35
Godzio:
Może być, ale ja chce prościej
29 kwi 14:37
Ajtek:
Nie mam pomysłu na prościej, na tą chwilę

.
29 kwi 14:40
Godzio:
Ja też, dlatego myślę

Pamiętam, że był jakiś mega szybki sposób
29 kwi 14:45
Ajtek:
Z tw. sinusów, ale zgodnie z poleceniem nie można tego użyć

.
29 kwi 14:47
Godzio:
No nie

Talesa trzeba było użyć to pamiętam na pewno i coś dorysować ...
29 kwi 14:51
Godzio:
Później pomyślę

Bo muszę wyjść na trochę, pomyśl o tym co napisałem, sposób był bardzo
szybki
29 kwi 14:52
Vax:

| | |AD| | |
Na prostej CD obierzmy taki punkt X, że |BC| = |BX|, wówczas ΔADC ~ ΔXBD skąd |
| = |
| | |AC| | |
| | |BD| | | |BD| | | |AD| | | |AC| | |
|
| = |
| ⇔ |
| = |
| cnd. |
| | |BX| | | |BC| | | |BD| | | |BC| | |
29 kwi 15:57
Godzio:
Ano, chyba o to mi chodziło

Dzięki
Vax
29 kwi 15:58
Ajtek:

Takie coś wykombinowałem:
| m | | | | a(x+y) | | e | |
| = |
| = |
| * |
|
|
| n | | | | x | | b(e+f) | |
| | a | | e | |
I trzeba udowodnić że: |
| * |
| =1
|
| | x | | b | |
29 kwi 16:23
Ajtek: Masz jakiś pomysł?
29 kwi 18:04
Godzio: Ta początkowa proporcja nie zachodzi
29 kwi 18:12
Ajtek:
Fakt
29 kwi 18:14
Ajtek:
Dlaczego nie?, Zaczynam się gubić
29 kwi 18:21
Godzio:
Z niczego nie wynika
29 kwi 18:52