wielomiany
lolek: W(x)=2x−3x3 +2, V(x) 3x−2+2x2 stopień wielomianu w(x)*v(x) jest równy ?
29 kwi 19:54
picia: a co to jest stopien wielomianu? np jakiego stopnia jest wielomian V(x) ktory podales?
29 kwi 19:56
lolek: chyba 2

? czyli ogólnie ma 3

stopnia
29 kwi 19:59
Hud: 5 stopień, bo −3x3 razy 2x2 = −6x5
29 kwi 20:00
picia: V(x) to wielomian 2 stopnia. bo tyle wynosi najwyzsza potega
a jaka bedzie najwyzsza potega jak przemnozysz te dwa wielomiany?
29 kwi 20:01
picia: wystarczy spojrzec na najwyzsze potegi i dodac wykladniki.
29 kwi 20:02
lolek: czyli 5
29 kwi 20:04
Hud: tak
29 kwi 20:06
picia: si
29 kwi 20:08
Hud: Może to rozpiszę. Jeśli zrobię błędy to mnie poprawcie

(2x−3x
3+2)* (3x−2+2x
2) = 6x−4x+4x
3−9x
4−6x
3−6x
5+6x−4+4x
2 =−6x
5−9x
4−2x
3+4x
2+8x−4
29 kwi 20:09
Hud: a stopień wielomianu = największa potęga w wyniku, w tym przypadku jest to 5
29 kwi 20:10
picia: po co to mnozyc?ze w sensie tak rozpisywac.to niepotrzebne.
29 kwi 20:13
Hud: dla pewności
29 kwi 20:15
picia: acha
29 kwi 20:16