Do miasta, w którym są cztery hotele , przyjechało pewnego
dnia 12 turystów. Załóżmy , że każdy turysta wybiera hotel , w którym będzie nocował. Jakie
jest prawdopodobieństwo , że w każdym hotelu zamieszkają po trzy osoby ?
| 12! | ||
|A|= | ||
| 3!*3!*3!*3! |
| |A| | ||
P(A)= | = ......................... | |
| |Ω| |
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
|A| = C123 * C93 * C63 * C33 = | * | * | * | = .. | ||||||||||||||||||||||||||||
bo:
|
|
|
| 12! | 9! | 6! | 12! | ||||||||||||||||||||||||||||||||
* | * | * | = | * | * | = | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| 3!*9! | 3!*6! | 3!*3! | 3!*3!*3!*3! |