:)
Dżoli: suma początkowych wyrazów ciągu geometrycznego.
Ile początkowych wyazów c.geometr. o pierwszym wyrazie=5 i ilorazie=2 należy zsumować, aby
otrzymać 315?
Ogólnie to wiem że zadanie wykonuje się tak:
63= −1+2
n
2
v= 64
2= 6
a ja nie podzieliłam całości prze 5 i zrobiłam tak:
315= 5*(−1+2
n)
315= −5+10
n ...
i już widzę że mam źle, ale skąd mam wiedzieć że tak trzeba było podzielić całość przez 5?
przeciez na pierwszy rzut oka moim sposobem to nie wynika ze te 5 trzeba "zlikwidować"
28 kwi 22:45
picia: kolejnosc dzialan

najpierw potegowanie a potem mnozenie.
28 kwi 22:50
Beti: Twoja metoda z grubsza jest poprawna −− nie trzeba dzielić przez 5, choć to bardzo ułatwia
rozwiązanie. Popełniłaś jednak błąd zmieniając kolejność działań.
Napisałaś: 5*(−1+2n) = −5 +10n
a powinno być: 5*(−1+2n) = −5 +5*2n
bo potęgowanie jest nadrzędne wobec mnożenia
28 kwi 22:51
picia: wiec tak czy siak podzieli przez 5
28 kwi 22:55
Dżoli: no tak, strasznie idiotyczny błąd zrobiłam.. Ale jestem teraz zła, że tego nie zauważyłam a
kilka razy sprawdzałam co ja tu mam źle

ale dziękuję za ułatwienie mi dochodzenia do tego
malutkiego a zarazem jak widać wielkiego błędu

I żeby siebie usprawiedliwić to zwalę to na późną już godzinę

chyba faktycznie czas iść już
spać i dać odpocząć mało wydajnemu już mózgowi

28 kwi 23:14