??
Anula: Rozkład wielomianu G(x)=(x2−9)(x2−x−6) na czynniki jest następujący: po wyliczeniu
pierwiastków wyszło mi x1=3 i x2=−2 i podstawiłam (x+3) i (x−2) czyli razem
(x−3)(x+3)(x+3)(x−2) czyli (x+3)2(x−3)(x−2) a w odpowiedzi jest (x−3)2(x+2)(x+3) jakim
cudem?
28 kwi 17:30
picia: (x2−9) = (x−3)(x+3)
(x2−x−6)= (x−3)(x+2)
28 kwi 17:54
Saizou : takim to cudem że jeśli masz to rozpisane<patrz post picia> to masz
G(x)=(x−3)(x+3)(x−3)(x+2)=(x−3)(x−3)(x+2)(x+3)=(x−3)2(x+2)(x+3)
28 kwi 18:13
Anula: ale pierwiastki mi wyszły 3 i −2 wiec czemu jak podstawiam to sie znak zmienia?
28 kwi 18:33
Sizou: co za tępi ludzie ostatnio na tym forum
anula zastanów się trochę.......
28 kwi 18:38
Saizou : jak chcesz się podszywać to rób to chociaż porządnie
28 kwi 18:39
Anula: zostałam nazwana tępą

haha ok

ktoś mi odpowie?
28 kwi 19:02
Saizou : Jakby co to ja nie napisałem że jesteś tępa, zobacz że osoba która nieumiejętnie się podszyła
pode mnie popełniła literówkę w niku
28 kwi 19:14
konrad: bo źle zapisałaś
skoro pierwiastki wyszły −2 i 3 to powinnaś zapisać (x−3)(x+2)
28 kwi 19:21
picia: juz wszystko jasne?
28 kwi 19:28
Anula: okej tylko ja sie cały cza spytam czemu zmieniam znak jak podstawiam
28 kwi 19:40
picia: (x−6)(x+3)=0 rozwiaz
28 kwi 19:43
ICSP: x = −3
przerzucam −3 na drugą stronę równania. Kiedy to robię muszę zmienić znak liczby którą
przerzucam
x+3 = 0
(x+3) = 0
28 kwi 19:43
Anula: czyli jak mi wyszło 3 i −2 x+3=0 czyli x==−3 ? i wtedy podstawiam? (x−3)?
28 kwi 19:46
picia: chyba nie rozumiesz. wez rozwiaz to co napisalem wczesniej.
28 kwi 19:49
Anula: wychodzi 6 i −3
28 kwi 19:54
picia: no wlasnie. a zobacz jakie znaki masz w nawiasie.
ps mam nadz ze nie wymnazalas tego i nie liczylas Δ.
28 kwi 19:55
Anula: liczyłam delte z tego, z tego co widziałam inni tak rozwiazywali , a to źle?
28 kwi 19:56
Anula: ale nie w tym przykładzie co mi teraz dałeś, tylko w tamtym
28 kwi 19:56
Anula: znaki mam − i +, teraz mi wytłumacz jak wychodza mi pierwiastki 3 i −2
28 kwi 19:57
picia: (x
2 − x − 6) −−−−− tu dobrze ze liczylas delte
28 kwi 19:58
Anula: hm no to nie wiem jak pierwszy jest minus w nawiasie a pierwszy pierwiastek to 3 to ma być
x−3? już nie wiem jak mam to rozumieć, ja podstawiałam od razu x+3 i x−2 tak jak wyszło
28 kwi 19:59
picia: przeciez jesli bedziesz miec (x+3) jak sadzisz to pierwiastkiem bedzie −3 a nie 3. sama przed
chwila to rozwiazalas.
w tym przykladzie co napisalem w nawiasie jest x−6 a pierwiastek Ci wyszedl 6.
28 kwi 20:00
Anula: ahh to o to chodzi? to po prostu będe pamietać że musze zmienić znak
28 kwi 20:03
picia: czyli jesli wiesz ze pierwiastkiem jest 6 to w postaci iloczynowej zapisujesz to (x−6) a nie
(x+6).
28 kwi 20:04
picia: no o to.jesli bys rozwiazyw rownanie to musza Ci wyjsc takie pierwiastki.
28 kwi 20:05
Anula: ok już rozumiem

czyli pierwiastki w moim zadaniu to 3, −3, −2 tak? bo jak mam (x−3)
2 to daje
tylko jeden pierwiastek nie dwa?
28 kwi 20:08
picia: tak.
28 kwi 20:14
Anula: ok dzieki
28 kwi 20:18