??
Anula: prosze o pomoc w tym zadaniu : Prosta o równaniu 2x−x+3=0 jest nachylona do osi Ox pod kątem
α. Wtedy: A: α∊(0s,30s) B:α∊(30s,45s) C:α∊(45s,60s) D:α∊(60s,90s) s to stopnie. Wyliczyłam że
−y=−2x−3 /:(−1) to =2x+3 współczynnik kierunkowy to 2 więc 2=tgα popatrzyłam do tablic i
wychodzi mi ze 2≈tg63s więc jak mogą być takie odpowiedzi? o co w nich chodzi?
28 kwi 17:11
konrad: no to wychodzi że odp D
28 kwi 17:12
Anula: no nie rozumiem dlaczego?
28 kwi 17:16
Anula: jak jest należy to bez 60 stopni tylko wiecej?
28 kwi 17:16
konrad: no wyszło Ci że α≈63o, a 63 należy do przedziału z odp. D
28 kwi 17:17
Anula: aha czyli mam to traktowac jako przedział? ok
28 kwi 17:21
konrad: no raczej
28 kwi 17:23