Rachunek prawdopodobieństwa.
Isme: Rzucamy dwukrotnie sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego
na tym, że suma liczb oczek otrzymanych na obu kostkach jest większa od 6 i iloczyn tych liczb
jest nieparzysty.
Wiecie ja zrobiłam sobie tak, że wypisałam całą omegę
Czyli Ω = 36
Ω = [(1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6) (2,1) (2,2) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6) (3,1) (3,2) (3,3)
(3,4) (3,5) (3,6) (4,1) (4,2) (4,3) (4,4) (4,5) (4,6) (5,1) (5,2) (5,3) (5,4) (5,5) (5,6)
(6,1) (6,2) (6,3) (6,4) (6,5) (6,6) ]
| | 12 | |
i wynik wyszedł mi |
| , ponieważ wybrałam ( 1,6) (2,5) (3, 4) (3,6) (4,3) (4,5) (5,2) |
| | 36 | |
(5,4) (5,6) (6,1) (6,3) (6,6)
| | 3 | |
Ale wiem, że powinien wyjść |
| |
| | 36 | |
Na czym polega mój błąd?
29 kwi 20:56
f: dla (1,6) np. 1*6 = 6 , iloczyn jest parzysty
29 kwi 21:01
Maslanek:
Iloczyn liczb z Twoich wybranych jest parzysty. Miał być NIEparzysty.
Nie wiem czy to coś zmieni

Kiedyś przysiądę do kombinatoryki.
29 kwi 21:01
crap: nie mam pojecia na czym polega twoj blad bo mi tez wyszlo 1236.P.S
Nie licz tak omegi bo stacisz duzo czasu na maturze jesli pojawia sie zadanie z kostka, ze
rzucono raz to wiadomo ze omega 6 dwa razy rzucono omega 36 bo 62=36 itd.
29 kwi 21:13
konrad: @Maslanek
Zmieni

To jest właśnie błąd
29 kwi 21:18
f: iloczyn ma być nieparzysty, więc obydwie liczby muszą być nieparzyste,
jeżeli jedna z liczb będzie 1, to nie dobierzemy drugiej aby suma była większa od 6 (największa
nieparzysta to 5),
zatem rozważamy jedynie wyniki z 3 i 5,
(3,3) odpada − suma mniejsza od 6
reszta pasuje:
(3,5), (5,3), (5,5)
29 kwi 21:18
f: 3+3 = 6, suma równa 6 − miałem napisać niewiększa
29 kwi 21:21
Isme: A ! Juz widzę swój bląd. Wiecie co ja zrobiłam zamiast "iloczynu" to wsadziłam sobie do głowy
"sumę" no tak.
Dzięki za wszystkie komentarze!
29 kwi 21:21