fukcje
Duds: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = |x−1| + |x+4| Niby proste, a nie umiem
29 kwi 19:26
picia: a wez sobie narysuj dla kilku x. kilku ujemnych i dodatnich.
29 kwi 19:34
Duds: no ja wiem, że tak można, ale chce to jakoś matematycznie rozwiązać, a nie na chłopski rozum.
29 kwi 19:37
Duds:
29 kwi 19:41
picia: nie pamietam czy jest jakis sposob liczenia zbioru wartosci. wartośc bezwzgledna moze byc
ujemna? nie. zatem...
29 kwi 19:44
picia: a tak w ogole to rysowanie wykresu funkcji to nie jest matematyczny sposob?
29 kwi 19:45
Skipper:
masz miejsca zerowe dwóch wyrażeń ... zatem rozpisujesz trzy przedziały ... itd−
29 kwi 19:48
Duds: skipper nie mówimy o dziedzinie tylko zbiorze wartości. Wydaje mi się, że to co mówisz to
dotyczy dziedziny. Może się mylę, poprawcie mnie
29 kwi 20:04
def: Korzystam z własności wartości bezwzględnej:
|a|+|b|=max{|a+b|,|a−b|}
Zatem f(x)=max{|2x+3|,5}
Zatem zbiór wartości to <5,+∞)
29 kwi 20:04
Duds: serdeczne dzięki, już wszystko wiem
29 kwi 20:09
Mila: x−1≥0⇔x≥1
x+4≥0⇔x≥−4
1)x<−4
f(x)=−x+1−x−4⇔f(x)=−2x−3 f. malejąca
2)x∊<−4,1)
f(x)=−x+1+x+4=5 funkcja stała
3) x≥1
f(x)=x−1+x+4⇔f(x)=2x+3 funkcja rosnąca
naszkicuj wykres i odczytaj.
29 kwi 20:13
blogther: a pomozesz mi Mila ?
29 kwi 20:15
29 kwi 20:15
29 kwi 20:16