wyznaczyc
blogther: mam wyznaczyc dziedzine funkcji f(x) = √ | x − 4 | − | x + 6 |
i moje pierwsze pytanie czy tak sie zapisuje zbor
Df = { x∊R: | x − 4 | − | x + 6 | ≥ 0 }
i chodzi mi o przedział x∊(−∞; −6)
wychodzi mi cos takego
−x+4−(−x−6)≥0
−x+4+x+6≥0
10≥0
to jest tozsamosc?
jesli tak to biore cały przedział x∊(−∞; −6) ze jest rozwiazaniem
no i musze jeszce policzyc dwa przypadki i mam taka odpowiedz
x ∊ (−∞; − 1>
moze ktos mnie sprawdzic?
29 kwi 19:50
konrad: dobrze
29 kwi 20:16
blogther: dzieki
29 kwi 20:17
konrad: co do pierwszego pytania tylko nie wiem, bo ja się nigdy nie bawię w takie zapisy
29 kwi 20:17
Mila: Df = { x∊R: | x − 4 | − | x + 6 | ≥ 0 }
x−4≥0⇔x≥4
x+6≥0⇔x>−6
1) x<−6
f(x)=−x+4−(−x−6)⇔f(x)=10 funkcja stała
2)x∊<−6,4)
f(x)= −x+4−x−6⇔f(x)=−2x−2 funkcja malejąca
3) x≥4
f(x)=x−4−x−6=−10 funkcja stała
teraz szkic (lub rozumowanie), patrzysz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartość ≥0
miejsce zerowe f(x)=−2x−2
x=−1
odpo Df=(−∞,−1>
29 kwi 20:48
Mila: Czy jeszcze coś wyjaśnić, czy tylko sprawdzić.
29 kwi 20:48
blogther: nie juz wszystko dzieki za wyjasnienie
29 kwi 20:56
Mila:
29 kwi 23:02