:)
Dżoli: Jaką kwotą będziemy dysponowali po n=5 latach, jeżeli złożymy w banku 5000zł na procent
składany przy oprocentowaniu rocznym r= 4,5%?
29 kwi 11:48
29 kwi 11:57
Dżoli: K= 5000*(1+0.045)5
k= 5000*(1.045)5
K= 5000* 1246,1818
K= 6230,909 = w przybliżeniu 6230,91
Tak?
29 kwi 12:05
Basia:
29 kwi 12:05
Dżoli: Kwota początkowa= 5000zł
r= 5%
n= 10lat
5000*(1+0,005)10= 5000*1,00510= 5000* 1,0511397= 5255,6985= w przybl. 5255,70
Dobrze?
29 kwi 12:21
Basia: dobrze
29 kwi 12:22
Dżoli: Do banku wpłacono 3000zł na 3 lata przy rocznej stopie procent.= 6%. Ile będzie wynosił kapitał
po upływie tego okresu, jeżeli odsetki są kapitalizowane?
a) 6 okresów kapitalizacji po 3% każdy
b) co kwartał
29 kwi 12:38
Dżoli: wiem, że powyższe zadanie jest dość proste ale jeszcze nie do końca rozumiem jak dobrze
wyliczyć dane oprocentowanie..
29 kwi 12:40
Basia:
ad.a
n=6 p=0,03 wzór ten sam
ad.b
| | 0,06 | |
n = 4 p = |
| = 0,015 wzór ten sam |
| | 4 | |
29 kwi 12:40
Dżoli: Dodaje jeszcze dwa podpunkty do zadania:
c) co miesiąc
d) codziennie
29 kwi 12:41
Dżoli: dlaczego w pkt a masz p=0,03 a nie 0,003?
i tak samo punkt b..?
29 kwi 13:11