zad
maniek: najmniejszą wartością funkcji y= −x2 −x +1 w przedziale <0 , 2> jest?
wyliczyłem Δ i dalej niebardzo wiem co...
30 kwi 10:30
Kejt: ja bym to zrobiła tak:
policz miejsca zerowe, przybliż wynik, zaznacz na osi i narysuj wykres tej paraboli, potem
zaznacz podany przedział, powinieneś z tego odczytać najmniejszą wartość..
30 kwi 10:34
Rafał274:
Musimy ocenić czy wierzchołek paraboli leży w tym przedziale czy też nie.
Liczymy współrzędne wierzchołka :
xw = −b2a = −12
yw = −Δ4a = 54
Właściwie tylko pierwsza współrzędna nas interesuje.
Jak widzimy wierzchołek leży poza przedziałem <0, 2>
Funkcja w tym przedziale jest malejąca, czyli najmniejszą wartością z tego przedziału funkcja
przyjmuje dla argumentu 2.
Mamy : f(2) = −22 − 2 + 1 = ...
30 kwi 10:34