PROSZĘ O POMOC
Milena: Liczby 64,x,4 są odpowiednio pierwszym,drugim i trzecim wyrazem malejącego ciągu
geometrycznego.Oblicz piąty wyraz tego ciągu.
29 kwi 14:52
picia: x2= 64*4
29 kwi 14:55
Milena: Tylko tyle

I czy to aby na pewno prawidłowa odpowiedz?heh
29 kwi 14:59
picia: to nie jest odpowiedź

z tego wyliczysz drugi wyraz. potem wyznacz q i do wzoru na a
n zeby obliczyc piaty.
29 kwi 15:01
Milena: A mogłabyś mi to zrobić w całości ?
29 kwi 15:02
picia: po pierwsze to mógłbys

po drugie to sprobuj sama. nie ma nic trudnego.podstawiasz tylko do wzoru.
29 kwi 15:05
Milena: A nie mógłbys sam to zrobić jak dla Ciebie to takie proste ?Ładnie proszę
29 kwi 15:18
picia: dla mnie to nie problem ale chcialbym zebys umiala to robic a nie tylko przepiszesz.
nie wiesz z jakiego wzoru skorzystac? nie wiesz jak obl q? pytaj to pomoge
29 kwi 15:24
29 kwi 15:26
Milena: Własnie pomozesz mi jak obliczenia swoje zapiszesz a ja potem dojdę jak to zrobiłeś.Dlaczego
musisz mnie tak męczyc co?
29 kwi 15:29
picia: no
29 kwi 15:31
Milena: Nie to nie łaski bez
29 kwi 15:32
picia: drugi wyraz do 16 badz −16 .
−16 odrzucamy bo ma byc malejacy a wtedy bie bylby monotoniczny.
29 kwi 15:36
Milena: Dziękuję bardzo

Jeszcze dwa zadania mi obliczysz ok? to z okręgiem co wyżej napisałam i
inne. Czyli zadanie1:Napisz równanie okręgu,którego środek nalezy do osi y,przechodzącego
przez punkty A=(3,0) i B=(−5,4).
Zadanie2 :Zbadaj monotoniczność ciągu
okreslonego wzorem ogólnym an=1−3n/n+2.
29 kwi 15:43
Mila: Milenko im wiecej potu teraz, tym mniej na egzaminie. Picia Ci wszystko wytłumaczy. Napisz,
czy rozumiesz.
29 kwi 15:43
picia: Milena sprobuj cos sama policzyc. nie jestem komputerem do liczenia zadan domowych.
moge Ci napisac jak sie zabrac do liczenia, o co chodzi w zadaniu ale Ciebie to chyba nie
interesuje.
29 kwi 15:47
Mila:
Zadanie z okręgiem.
S(0,p) środek okręgu
|SA|=|SB|
√52+(4−p)2=√32+p2
p=4
S=(0,4)
r=√32+42=5
(x−0)2+(y−4)2=52
x2+(y−4)2=25
29 kwi 15:56
Milena: Interesuje mnie poprawna odpowiedz a ja nie wiem jak się za te zadania zabrać .Posiedzę nad
Twoimi rozwiązaniami i jakoś moze dojdę co do czego i zrozumiem
29 kwi 15:57
29 kwi 15:59
pigor: Liczby 64,x,4 są odpowiednio pierwszym,drugim i trzecim wyrazem malejącego ciągu
geometrycznego.Oblicz piąty wyraz tego ciągu.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
....

lub z tw. o 3−ech wyrazach ciągu geometrycznego o numerach jednakowo odległych (tu
masz wyrazy a
1,a
3,a
5 ) :
64 *a
5 =4
2 ⇔ a
5=
1664 ⇔
a5=14 . ...
29 kwi 16:02
Milena: weszłam w ten link Picia ale wraz nie wiem jak obliczyć monotoniczność ciągu
29 kwi 16:03
29 kwi 16:05
Milena: a raczej zbadac
29 kwi 16:05
Milena: własnie w to wchodziłam
29 kwi 16:06
Milena: ale tam jest inny trochę przykład
29 kwi 16:06
picia: przecież tam masz wszystko wyjasnione. tworzysz an+1 a potem robisz an+1 − an
29 kwi 16:09
Milena: Ok oblicze i wynik tu zapiszę to sprawdzisz czy dobrze
29 kwi 16:12
picia: ja,poki co, opuszczam forum. mam nadzieje ze sobie poradzisz.
29 kwi 16:13
Milena: Nie wiem czy dobrze mi wyszło ale pewnie zleeeeeeeeeee Mój wynik to: −7/(n+3)(n+2)
29 kwi 16:24
Aga1.: Dobrze, więcej wiary w siebie!
Podaj tylko odpowiedź, z krótkim wyjaśnieniem.
29 kwi 16:30
Mila: | | 1−3(n+1) | | −3n−2 | |
an+1= |
| = |
| |
| | n+1+2 | | n+3 | |
| | −3n−2 | | 1−3n | | −7 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| <0 dla n∊N+ |
| | n+3 | | n+2 | | (n+3)(n+2) | |
ciąg jest malejący
29 kwi 16:34
Milena: Naprawdę dobrze?hehehe to jednak trochę rozumiem ale kompletnie nie wiem jaką odpowiedz podać
haha
29 kwi 16:34
Milena: hahaha czyli dobrze obliczyłam
29 kwi 16:34
Milena: A Mila to zadanie z równaniem okręgu to :x2+(y−4)2=25 jest wynikiem?dalej nie trzeba
przekształcac?
29 kwi 16:37
Mila: Tak, to jest równanie okręgu o środku w punkcie S(0,4) i promieniu r=5.
Narysuj to w układzie współrzędnych.
29 kwi 16:44
Milena: W ogóle nie rozumiem tego zadania z okręgiem
29 kwi 16:44
Milena: ok Dzięki

Narysuję sobie w zeszycie
29 kwi 16:45
Mila: S to środek okręgu, masz go znaleźć, odległość punktu A i B od środka jest równa promieniowi.
Zrób rysunek to zrozumiesz.
29 kwi 16:47