Matura próbna z Gazetą Wyborczą
rumpek: Matura Rozszerzona Gazeta Wyborcza dla wszystkich chętnych. Miłej zabawy
Zadanie 1 (5pkt)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Udowodnij, że jeżeli a,b,c > 0 oraz a + b + c = 1, to |
| + |
| + |
| ≥ 9. |
| | a | | b | | c | |
Zadanie 2 (5pkt)
| | 7 | |
Suma pierwszego, drugiego i trzeciego wyrazu ciągu geometrycznego (an) jest równa |
| . |
| | 4 | |
Liczby te są odpowiednio równe czwartemu, drugiemu i pierwszemu wyrazowi pewnego ciągu
arytmetycznego. Oblicz a
1, a
2, a
3.
Zadanie 3 (4pkt)
Wewnątrz trójkąta równobocznego ABC obrano taki punkt K, że jego odległość od boków AB, BC, AC
| | 1 | |
są odpowiednio równe 4 |
| , 6 i 7,5. Oblicz pole powierzchni trójkąta ABC. |
| | 2 | |
Zadanie 4 (4pkt)
Rozwiąż równanie
√3sinx * tgx − sinx −
√3 * tgx = −1 w przedziale x∊<0, 2π>.
Zadanie 5 (5pkt)
Rozwiąż nierówność |x + 2| + |x| + |x − 5| < 42.
Zadanie 6 (6pkt)
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie mx
2 + (4m − 2)x + 2 − m = 0 ma co
najmniej jeden pierwiastek dodatni.
Zadanie 7 (5pkt)
W pojemniku znajduje się n kul (n≥5), z których dokładnie 5 jest białych. Wyznacz wszystkie
wartości n takie, że jeżeli będziemy losować z tego pojemnika jednocześnie dwie kule, to
| | 1 | |
prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych będzie większe od |
| . |
| | 4 | |
Zadanie 8 (5pkt)
Dla jakich wartości a i b wielomian W(x) = 2x
3 + (a − 2b)x
2 − (2a + 3b)x + 6ab dzieli się
przez reszty przez trójmian kwadratowy x
2 − 4?
Zadanie 9 (5pkt)
| | 1 | |
Rozwiąż nierówność x + log |
| (12 − 2−x) + 5 < 0. |
| | 2 | |
Zadanie 10 (6pkt)
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym, przekątna podstawy jest równa 8
√2. Odległość środka
symetrii podstawy od ściany bocznej jest równa
√7. Oblicz objętość i pole powierzchni
bocznej tego ostrosłupa.
*** Dodam tylko, że zadania 9 nie spotkamy na maturze, ponieważ w informatorze CKE nie ma
nierówności logarytmicznych (są tylko równania), oraz nie ma ani równań ani nierówności
wykładniczych.
23 kwi 10:08
elpe: no to lecim z tematem
23 kwi 10:15
rumpek:
Zadanie 2
a = a
4
b = a
2
c = a
1
a
n = a
1 + (n − 1)r
r = a
2 − a
1 ⇔
r = b − c
a = c + 3(b − c) ⇔
a = 3b − 2c
| ⎧ | a + b + c = 7/4 | |
| ⎨ | b2 = ac |
|
| ⎩ | a = 3b − 2c | |
2o a = 3b − 2c
3o b
2 = ac
| | 7 | | c | | 21 | | 5c | |
( |
| + |
| )2 = ( |
| − |
| ) * c |
| | 16 | | 4 | | 16 | | 4 | |
| 49 | | 7c | | c2 | | 21c | | 5c2 | |
| + |
| + |
| = |
| − |
| / * 256 |
| 256 | | 32 | | 16 | | 16 | | 4 | |
49 + 56c + 16c
2 = 336c − 320c
2
336c
2 − 280c + 49 = 0
Δ = 78400 − 65856 = 12544 ⇒
√Δ = 112
| | 280 − 112 | | 168 | | 1 | |
c1 = |
| = |
| = |
| |
| | 672 | | 672 | | 4 | |
| | 280 + 112 | | 392 | | 7 | |
c2 = |
| = |
| = |
| |
| | 672 | | 672 | | 12 | |
Będą dwa rozwiązania:
| | 7 | | 1 | | 1 | |
a = b = c = |
| ∨ a = 1, b = |
| , c = |
| |
| | 12 | | 2 | | 4 | |

Dowodu nie robię, niech każdy pomyśli

, podpowiadam tylko, że trzeba zastosować znajomości
zależności między średnimi

To zadanie 2, można jeszcze zrobić na samych a
1 i q, wtedy jest mniej obliczeń
23 kwi 10:24
rumpek:
Zadanie 3
| | a√3 | | a2√3 | |
Wpierw udowodnimy, że x + y + z = |
| . Zauważmy, że PABC = |
| oraz |
| | 2 | | 4 | |
P
ABC = P
AKC + P
AKB + P
BKC.
| | 1 | | 1 | | 1 | | a2√3 | |
P = |
| * a * z + |
| * a * x + |
| * a * y = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| a2√3 | | a(x + y + z) | |
| = |
| / * 4 |
| 4 | | 2 | |
a
2√3 = 2a(x + y + z)
a
√3 = 2(x + y + z)
| | a√3 | |
x + y + z = |
| = htrojkata rownobocznego |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
1) To teraz pozostanie podstawić: x = 4 |
| , y = 6, z = 7 |
| : |
| | 2 | | 2 | |
| | 9 | | 12 | | 15 | | 36 | |
x + y + z = |
| + |
| + |
| = |
| = 18 = h |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a√3 | | a√3 | | 36√3 | |
2) h = |
| = 18 = |
| = a = |
| = 12√3 |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | a2√3 | | 432√3 | |
3) P = |
| = |
| = 108√3 |
| | 4 | | 4 | |
23 kwi 10:40
rumpek:
Zadanie 4
√3sinx * tgx − sinx −
√3tgx = −1
sinx(
√3tgx − 1) −
√3tgx = − 1
sinx(
√3tgx − 1) −
√3tgx + 1 = 0
(sinx − 1)(
√3tgx − 1) = 0
1
o sinx = 1
| | π | | π | | 3π | |
x = |
| ∉ Z [ cosx ≠ 0 ⇒ x ≠ |
| ∨ x ≠ |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Czyli rozwiązaniem:
23 kwi 10:45
rumpek:
Zadanie 5
|x + 2| + |x| + 4|x − 5| < 42
Klasycznie, w przedziałach:
1
o x∊(−
∞; −2)
2
o x∊<−2; 0)
3
o x∊<0, 5)
4
o x∊<5, +
∞)
1
o x∊(−
∞; −2)
−(x + 2) − x − 4(x − 5) < 42
−x − 2 − x − 4x + 20 < 42
−6x < 24
x > −4 ⇒ x∊(−4, −2)
2
o x∊<−2; 0)
(x + 2) − x − 4(x − 5) < 42
x + 2 − x − 4x + 20 < 42
−4x < 20
x > −5 ⇒ x∊<−2; 0)
3
o x∊<0, 5)
(x + 2) + x − 4(x − 5) < 42
x + 2 + x − 4x + 20 < 42
−2x < 20
x > −10 ⇒ x∊<0, 5)
4
o x∊<5, +
∞)
(x + 2) + x + 4(x − 5) < 42
x + 2 + x + 4x − 20 < 42
6x < 60
x < 10 ⇒ x∊<5; 10)
5
o Suma rozwiązań z 1
o, 2
o, 3
o, 4
o
x∊(−4, 10)
23 kwi 10:57
miibia: rumpek mógłbyś zrobić zadanie 2 na samych a1 i q ?
23 kwi 11:20
rumpek:
Zadanie 6
mx
2 + (4m − 2)x + 2 − m = 0
1
o Sprawdzam, co się dzieje dla m = 0
−2x + 2 = 0
x = 11 ⇒ m = 0
2
o Układam warunki dla co najmniej jednego dodatniego pierwiastka, czyli wywalę przypadki gdy
oba pierwiastki są niedodatnie.
| ⎧ | Δ ≥ 0 | |
| ⎨ | x1 + x2 ≤ 0 |
|
| ⎩ | x1 * x2 ≥ 0 | |
3
o Δ = (4m − 2)
2 − 4m(2 − m) = 16m
2 − 16m + 4 − 8m + 4m
2 = 20m
2 − 24m + 4 ≥ 0
Δ
m = 576 − 320 = 256 ⇒
√Δm = 16
4
o x
1 + x
2 ≤ 0
−2m(2m − 1) ≤ 0
5
o x
1 * x
2 ≥ 0
−m(m − 2) ≥ 0
m∊<0, 2>
6
o Łączymy warunki z 4
o i 5
o
| | 1 | |
Po połączeniu otrzymamy m∊< |
| ; 2> − dla tego przedziału dwa rozwiązania są ujemne, bądź |
| | 2 | |
równe 0, zatem pozostało odczytać przeciwny przedział, dla którego będzie już co najmniej
| | 1 | |
jeden dodatni pierwiastek: m∊(−∞; |
| ) U (2, +∞). |
| | 2 | |
7
o Musimy teraz otrzymany przedział połączyć z naszą Δ ≥ 0, otrzymujemy wtedy już końcowy
| | 1 | |
wynik: m∊(−∞; |
| > U (2, +∞) |
| | 5 | |

Natomiast rozwiązanie Gazety Wyborczej mnie mocno przeraziło

zajęło im to 1/3 całej
strony

porozbijali na przypadki najdrobniejsze
23 kwi 11:27
rumpek:
Zadanie 7
| | | | n! | | (n − 1)n | |
|Ω| = Cn2 = | = |
| = |
| |
| | | 2 * (n − 2)! | | 2 | |
| | | | 5! | | 4 * 5 | |
|A| = C52 = | = |
| = |
| = 10 |
| | | 2! * 3! | | 2 | |
| 20 | | n(n − 1) | |
| > |
| |
| n(n − 1) | | 4n(n − 1) | |
| 80 | | n(n − 1) | |
| − |
| > 0 |
| 4n(n − 1) | | 4n(n − 1) | |
| −n2 + n + 80 | |
| > 0 |
| 4n(n − 1) | |
| | −1 − √321 | | 1 + √321 | |
n1 = |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | |
| | −1 + √321 | | 1 − √321 | |
n2 = |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | |
−4n(n − n
1)(n − n
2)(n − 1) > 0
Rozwiązujemy nierówność wielomianową i otrzymujemy przedział:
n∊(n
2, 0)U(1, n
1) nakładamy na ten przedział warunek n ≥ 5 i otrzymujemy:
n∊<5, n
2)
| | 1 + 17 | |
Pozostało obliczyć wartość n1 ≈ |
| ≈ 9 |
| | 2 | |
n∊{5,6,7,8,9} [9 dlatego, że
√321 ≈ 17,9 więc jeszcze po 9 będzie liczba, ale nie naturalna

]
23 kwi 11:41
rumpek: Dobra, trzeba sobie zrobić przerwę
23 kwi 11:41
rumpek:
Zadanie 8
W(x) = 2x
3 + (a − 2b)x
2 − (2a + 3b)x + 6ab
V(x) = x
2 − 4
Skoro ma dzielić się bez reszty czyli będą to pierwiastki tego wielomianu, zatem wystarczy
podstawić tylko x = 2 i x = −2
| ⎧ | 16 + (a − 2b)4 − (2a + 3b)2 + 6ab = 0 | |
| ⎩ | −16 + (a − 2b)4 + 2(2a + 3b) + 6ab = 0 |
|
| ⎧ | 16 + 4a − 8b − 4a − 6b + 6ab = 0 | |
| ⎩ | −16 + 4a − 8b + 4a + 6b + 6ab = 0 / * (−1) |
|
| ⎧ | 16 + 4a − 8b − 4a − 6b + 6ab = 0 | |
| ⎩ | 16 − 4a + 8b − 4a − 6b − 6ab = 0 |
|
Dodajemy teraz stronami:
32 − 8a − 12a = 0 / : 4
8 − 2a − 3b = 0
−2a = 3b − 8 / : (− 2)
Podstawiamy teraz otrzymane a pod równanie: 16 + 4a − 8b − 4a − 6b + 6ab = 0
| | 3b | | 3b | | 3b | |
16 + 4 * (4 − |
| ) − 8b − 4(4 − |
| ) − 6b + 6(4 − |
| )b = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
16 + 16 − 6b − 8b − 16 + 6b − 6b + 24b − 9b
2 = 0
16 + 10b − 9b
2 = 0 / * (− 1)
9b
2 − 10b − 16 = 0
Δ
b = 100 + 576 = 676 ⇒
√Δb = 26
| | 10 − 26 | | 8 | | 16 | |
b1 = |
| = − |
| ∧ a1 = |
| |
| | 18 | | 9 | | 3 | |
| | 10 + 26 | |
b2 = |
| = 2 ∧ a2 = 1 |
| | 18 | |
23 kwi 12:18
rumpek:
Zadanie 9
x + log
1/2(12 − 2
−x) + 5 < 0
| | 1 | |
log1/2( |
| )x + log1/2(12 − 2−x) + 5 < 0 |
| | 2 | |
D: 12 − 2
−x > 0 ⇔ 2
−x < 12 / * log
1/2 ⇒ log
1/22
−x > log
1/212 ⇒
⇒ −xlog
1/22 > log
1/212 ⇒ x > log
1/212
| | 1 | | 1 | |
log1/2( |
| )x + log1/2(12 − 2−x) < log1/2( |
| )−5 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
log1/2 ( [ |
| ]x * [12 − 2−x] ) < log1/2( |
| )−5 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
[ |
| ]x * [12 − 2−x] > ( |
| )−5 |
| | 2 | | 2 | |
2
−x * (12 − 2
−x ) > 32
t = 2
−x, t ∊ (0, 12)
t * (12 − t) > 32
12t − t
2 > 32 / * (− 1)
t
2 − 12t + 32 < 0
Δ
t = 144 − 128 = 16 ⇒
√Δt = 4
4 < 2
−x < 8
4 < 2
−x ∧ 2
−x < 8
1
o 2
2 < 2
−x ⇒ x∊(−2, +
∞)
2
o 2
−x < 2
3 ⇒ x∊(−3, +
∞)
część wspólna :
x∊(−3, − 2)
23 kwi 12:45
amelka: utknęłam już na pierwszym

czy trzeba podstawić c = 1 − a − b ? czy jakaś inna zależność?
23 kwi 12:49
rumpek: Ogólnie na 1 zadanie, znalazłem prostszy sposób niż Wyborcza prezentuje, jak zrobię to ostatnie
to napiszę 1.
23 kwi 12:51
amelka: to w takim razie czekam z niecierpliwością
23 kwi 12:52
asdf: a masz może arkusz do podstawy

?
23 kwi 12:55
Vizer: To pierwsze bez rozwiązywania, można chyba łatwo zrobić ze związku między średnią arytmetyczna
i harmonicznej.
23 kwi 12:57
rumpek: Podstawy nie chce się przepisywać
23 kwi 12:59
asdf: nie chodzi mi o rozw. tylko o arkusz (link)
23 kwi 13:02
rumpek:
Zadanie 10
|AC| = |BD| = 8
√2
a
√2 = 8
√2 / *
√2 ⇒ a = 8, zatem odcinek |OF| = 4, |OE| =
√7. Z tw. Pitagorasa obliczmy
odległość |EF|.
|EF|
2 + |OE|
2 = |OF|
2
|EF|
2 + 7 = 16
|EF|
2 = 9, |EF| ∊ R
+, |EF| = 3
Pozostało skorzystać z podobieństwa trójkątów △OEF ~ △OES
3|SE| = 7
| | 7 | | 7 | | 9 | | 7 | | 16 | |
|SE| = |
| ⇒ |SF| = 3 + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Pozostało obliczyć wysokość, znowu z Tw. Pitagorasa:
|SO|
2 = |SF|
2 − |OF|
2 +
| | 256 − 144 | |
|SO|2 = |
| , |SO| ∊ R+ |
| | 9 | |
| | 1 | | 256√7 | |
V = |
| * 64 * 4√7}{3} = |
| [j3] |
| | 3 | | 9 | |
P
b = 2 * a * h
| | 16 | | 256 | |
Pb = 2 * 8 * |
| = |
| [j2] |
| | 3 | | 3 | |
23 kwi 13:07
rumpek: Linku nie znajdziesz dzisiaj na internecie, pewnie Wyborcza umieści dopiero jutro w formie .pdf
23 kwi 13:08
DSGN.: odpowiedz do zadania 2 nieco krótsza
mamy ciąg geometryczny
a
1+a
2+a
3
gdzie
a
1=a
1+3r
a
2=a
1+r
a
3=a
1
z wlasnosci ciagu gemoetrycznego
(a
1+r)
2=(a
1+3r)*(a
1) → a
12+2a
1r+r
2=a
1r+3a
1r → 2a
1+r+r
2=3a
1r
→ r(r−a)=0 zatem r=0 lub r=a
| | 7 | |
wiemy ze ich suma wynosi |
| |
| | 4 | |
dla r=0
dla r=a
a
4=a+3r=1
wydaje mi sie dobrze
23 kwi 13:14
rumpek:
Zadanie 1
1 sposób:
| a + b + c | | a + b + c | | a + b + c | | b | | c | | a | |
| + |
| + |
| = 1 + |
| + |
| + |
| + 1 + |
| a | | b | | c | | a | | a | | b | |
| | b | | a | | b | | c | | a | | c | |
= 3 + ( |
| + |
| ) + ( |
| + |
| ) + ( |
| + |
| ) = (*) |
| | a | | b | | c | | b | | c | | a | |
Skorzystamy teraz z zależności: a
2 + b
2 ≥ 2ab; b
2 + c
2 ≥ 2bc; a
2 + c
2 ≥ 2ac
| | a2 + b2 | | b2 + c2 | | a2 + c2 | |
= (*) = 3 + |
| + |
| + |
| ≥ |
| | ab | | bc | | ac | |
| | 2ab | | 2bc | | 2ac | |
≥ 3 + |
| + |
| + |
| ≥ 3 + 2 + 2 + 2 ≥ 9 |
| | ab | | bc | | ac | |
c.n.u.
23 kwi 13:21
AC:
No, bardzo dobrze bo wyborcza ma błedne rozwiązanie zad 1.
mianowicie, jeśli:
i
to
nie można wnioskować,
że
23 kwi 13:28
rumpek:
Zadanie 1
2 sposób:
| 1 | | 1 | | 1 | | bc + ac + ab | |
| + |
| + |
| = |
| |
| a | | b | | c | | abc | |
1
o (a − b)
2 + (b − c)
2 + (a − c)
2 ≥ 0
2a
2 + 2b
2 + 2c
2 − 2ab − 2ac − 2bc ≥ 0
a
2 + b
2 + c
2 − ab − ac −bc ≥ 0
Dodatkowa informacja: (a + b + c)
2 = a
2 + b
2 + c
2 + 2ab + 2ac + 2bc
a
2 + b
2 + c
2 + 2ab + 2ac + 2bc ≥ 0
(a + b + c)
2 − 3ab − 3bc − 3ac ≥ 0, zatem:
| | (a + b + c)2 | | 1 | |
[ |
| ≥ ab + bc + ac ] = |
| (podstawiono a + b + c = 1) |
| | 3 | | 3 | |
2
o Średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna
Podstawiając pod tezę przekształcone informacje otrzymujemy:
23 kwi 13:31
rumpek:
Sposób 2 − rozwiązanie wyborczej
Sposób 1 − moje rozwiązanie
23 kwi 13:31
rumpek:
AC a co powiesz o tym ich zadaniu 6, bo ich obliczenia skutecznie mnie przeraziły, dlatego
musiałem się chwilkę zastanowić i znalazłem krótszy sposób
23 kwi 13:35
AC:
według mnie też za bardzo szczegółowo.
A co do zad 1 to można jeszcze krócej.
Mianowicie
ŚA ≥ ŚH
| a + b+ c | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| ⇒ |
| + |
| + |
| ≥ 9 |
| 3 | | | | a | | b | | c | |
23 kwi 13:45
Ajtek:
Cześć
rumpek, zastanawiam się tylko dlaczego w zad. 6, dla m=0 x=11. Chyba literówka, mam
taką nadzieję

.
23 kwi 13:47
think: Rumpek to mnie wspuściłeś w maliny

z.5 w treści jest |x + 2| + |x| + |x − 5|
a w rozwiązaniu pojawia się 4|x − 5|
23 kwi 13:48
DSGN.: Ajtek 6 robisz zalozenie dla m≠0 bo musisz miec pierwiastki a dla m=0 masz funkcje liniową
23 kwi 13:48
rumpek:
Cześć
Ajtek. Tak literówka

x = 1 ⇒ m = 0
23 kwi 13:48
amelka: AC, tej zależności pomiędzy średnimi nie trzeba jakoś udowodnić? w ogóle to dzięki rumpek za
umieszczenie tego tutaj
23 kwi 13:49
rumpek: think a to przepraszam

nawet nie zauważyłem

ale Tak tam powinna być 4
23 kwi 13:49
Ajtek:
DSGN, dokładnie o tym wiem, mi się wynik nie zgadzał
x=11 
.
23 kwi 13:51
rumpek: Jakby jakiś admin mógł wyedytować 1 post i dostawić 4 do tej wartości bezwzględnej
23 kwi 13:51
rumpek: oj tam oj tam

za długo "jedynkę" przytrzymałem
23 kwi 13:52
AC:
Wynika to z nierówności Cauchy'ego o średnich.
23 kwi 13:52
think: luzik

dla mnie od jakiegoś czasu to najprostszy typ zadania, po prostu zaskoczylam jak
zobaczyłam różne wyniki
23 kwi 13:53
rumpek:
23 kwi 13:53
DSGN.: no nie liczyłbym ze w maju bd taka prościzna przynajmniej stereometria i planimetria bd duzo
cięższa

to jest matura ala "operon"
23 kwi 13:55
think:

w zadaniu trzecim bym nic nie udawadniała, tylko skorzystałabym z równości pól.
P = P
1 + P
2 + P
3
ponieważ odległość punktu K od boków trójkąta to są wysokości trójkątów P
1, P
2 i P
3 to
otrzymuję:
| | 1 | |
P = |
| a(4,5 + 6 + 7,5) = 9a
|
| | 2 | |
a
2√3 − 36a = 0
a(a
√3 − 36) = 0 wtedy i tylko wtedy, gdy a = 0 lub a = 12
√3
P = 9*12
√3 = 108
√3
23 kwi 14:33
amelka: przyjemny ten arkusik

tylko pierwsze było dla mnie kłopotliwe, reszta poszła bez problemu.
obym miała podobne odczucia za dwa tygodnie
23 kwi 15:05
Gosia: dlaczego w 9 jest −do potęgi : −5 a nie do piątej?
28 kwi 20:53
Gosia: już wiem, nie trzeba
28 kwi 20:54
rafi: TEJ TO ZADANIE Z PRAWDOPODONIEŃSTWEM i kulami przecież tam można pomnożyć przez n(n−1) bo mamy
pewność żę nie będzie to zero ani wartość ujemna

!
28 kwi 21:45
Gustlik:

Zadanie 5 (5pkt)
Rozwiąż nierówność |x + 2| + |x| + |x − 5| < 42.
Metoda
"osi i tabelki" − najlepiej na niej widać, jak rozpisać założenia:
1
o −x−2−x−x+5<42, zał. x∊(−
∞, −2)
2
o x+2−x−x+5<42, zał. x∊<−2, 0)
3
o x+2+x−x+5<42, zał. x∊<0, 5)
4
0 x+2+x+x−5<42, zał. x∊<5, +
∞)
ad 1
o −3x<39 /:(−3)
x>−13 i x∊(−
∞, −2) ⇒ x∊(−13, −2)
ad 2
o −x<35
x>−35 i x∊<−2, 0) ⇒ x∊<−2, 0)
ad 3
o x<35 i x∊<0, 5) ⇒ x∊<0, 5)
ad 4
o 3x<45 /:3
x<15 i x∊<5, +
∞) ⇒ x∊<5, 15)
Odp: 1
o v 2
o v 3
o v 4
o ⇔ x∊(−13, 15)
29 kwi 02:41
blogther: mam pytanie do zadania 6
dlaczego takie załozenia wiem ze sa one dla dwoch ujemnych pierwiastkow ale kiedy suma dwoch
liczb ujemnych da nam 0 i kiedy iloczyn bedzie rowny 0? iloczyn bedzie 0 wtedy gdy jeden z
pierwiatkow bedzie rowny 0.....
x1 + x2 ≤ 0
x1 * x2 ≥ 0
czy te załozenie nie powinny wygladac tak
x1 + x2 < 0
x1 * x2 > 0
29 kwi 10:13
rafi: nie robimy dla dwóch ujemnych tylko dla dwóch niedodatnich

zero nie jest dodatnie
29 kwi 12:05
blogther: czyli jakie to sa liczby moze ktos podac jakis przykład?
29 kwi 12:54
def: @rumpek nie potrzebnie udowadniałeś w trzecim, leci szybko tak jak think pokazuje. Pierwsze
raczej też raczej się nie pokaże, bo nierówności o średnich nie są pokazywane w LO. Arkusz
spoko, wszystko by się zrobiło. Powodzenia na maturze!
29 kwi 14:23
rumpek: def udowodniłem, żeby ludzie którzy czytają rozwiązanie nie mieli problemów ze
zrozumieniem sposobu
29 kwi 14:24
def: @bloghter nie, założenia rumpek'a są dobre, gdy jeden z pierwiastków jest równy zero to drugi
musi być też równy 0 lub ujemny, a te rozwiązania nie są nam potrzebne.
29 kwi 14:27
29 kwi 15:24
rumpek: Są inne dane

Czytanie ze zrozumieniem
29 kwi 15:25
Gimli: POMOCY

!
Nierozumiem wogóle jak Państwo robicie zadanie 1.

Skąd wysuwacie takie zależności, z głowy ?
Np. skąd wiadomo, ze a
2 +b
2 ≥ 2ab, b
2+c
2≥2bc, a
2+c
2≥2ac
lub (a−b)
2+(b−c)
2+(a−c)
2≥0
lub (a+b+c)
2≥0 ?
Te zależności trzeba samemu zrobić, zeby rozwiazac takie zadanie, przecież ich w zadaniu nie
ma.
Jest tylko, ze a+b+c=1 i czy nie da się tego zad, rozwiazac wiedzac tylko to ?
PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ BO TEŻ PISZĘ MATURE ROZSZERZONĄ
29 kwi 15:31
rumpek: ROZWIĄZANIE GAZETY WYBORCZEJ JEST BŁĘDNE, patrz na mój 1 sposób
29 kwi 15:32
rumpek: Lub śr.gm ≥ śr. ha
29 kwi 15:32
29 kwi 15:41
Gimli: Rumpek, czy na maturze można używać tych skrótów co użyłeś :
1
o , 2
o , 3
o itd.
29 kwi 17:02
rumpek: Można, to oznaczanie określonych czynności, bardzo pomocne dla egzaminatora
29 kwi 17:03
kylo1303: W dwoch zadaniach wprowadzony zostalem w blad, mianowicie w 5 i 9. W pierwszym jak
| | 1 | |
wyczytalem nie dodales 4 (ale to jzu wiesz) a w 9 uznalem ze podstawa jest 10 a |
| laczy |
| | 2 | |
sie z nawiasem. Geometria prosta, czesc zadan meczaca przez ilosc obliczen.
29 kwi 19:07
rumpek: W 5 tak zapomniałem, natomiast 9 forum po prostu nie obsługuje podstawy ułamkowej mogłem
napisać log1/2
29 kwi 19:12
kylo1303: Wiem xD
29 kwi 19:13