w
blogther: W trójkącie równoramiennym ramię jest trzy razy dłuższe od podstawy. Suma długości promienia
okręgu opisanego na tym trójkącie i promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równa 23.
Oblicz długość ramienia tego trójkąta.
| | 552√35 | |
długosc ramienia wyszła mi |
| |
| | 611 | |
29 kwi 16:06
blogther: sprawdzi to ktos?
29 kwi 16:56
kylo1303: zaraz zerkne
29 kwi 16:56
blogther: okey
29 kwi 17:08
kylo1303: Wyszlo mi inaczej. Napisz jak to rozwiazywales, podaj odpowiedz jak masz. Jakie ci wyszly
promienie?
29 kwi 17:09
blogther:

nie mam odpowiedzi nie liczyłem promienie poprostu korzystałem z wzorów
P=
abc4R=rp
p =
3a + 3a +a 2
P = 0,5 * AB*CD i ty ma bład bo dałem DB wiec juz moj wynik koncowy jest zły
r = 23 − R
R =
abc4P
R =
9a34P
| | a2√35 | |
|
| = (23 − 9a34P) * 7a2
|
| | 4 | |
| | a2√35 | |
|
| * 27a = 23 − 9a3 * a2√35 |
| | 4 | |
29 kwi 17:33
blogther: musze to jeszcze raz przeliczyc chyba mam za duzo błedow
a jaki tobie wyszedł wynik?
29 kwi 17:33
rumpek:

1
o r + R = 23
| | 2P | | 2P | | 2P | |
2o Rozpatruję promień okręgu wpisanego: r = |
| = |
| = |
| |
| | a + b + c | | a + 3a + 3a | | 7a | |
| | 1 | | a | | a2 | |
P = |
| * a * h ⇒ h2 + ( |
| )2 = 9a2 ⇒ h2 = 9a2 − |
| ⇒ h2 = |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| 36a2 − a2 | | 35a2 | | √35a | |
| ⇒ h2 = |
| ⇒ h = |
| |
| 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | √35a | | a2√35 | |
P = |
| * a * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | | | a2√35 | | 1 | | a√35 | |
r = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 7a | | 2 | | 7a | | 14 | |
| | abc | |
3o Rozpatruję promień okręgu opisanego: R = |
| |
| | 4P | |
4
o Korzystam z informacji z zadania:
R + r = 23
| 9a | | a√35 | |
| + |
| = 23 / * 14√35 |
| √35 | | 14 | |
9a * 14 + 35a = 322
√35
126a + 35a = 322
√35
161a = 322
√35
| | 322√35 | |
a = |
| = 2√35 Zatem ramię ma 6√35 |
| | 161 | |
29 kwi 17:37
kylo1303: x=2√35
29 kwi 17:38
kylo1303: Czyli ramie tak jak wyzej 3x=6√35
29 kwi 17:38
blogther: tak teraz sie zgadza
29 kwi 17:43
29 kwi 17:44
blogther: jak zaczasc ten podpunkt a podstawic punkt A do rownanie funkcji i wiemy jeszcze ze wykres
powstał po przesunieciu funkcji o wektor 3,2
29 kwi 17:46
kylo1303: Zauwaz ze x≠−3 i y≠2 (asymptoty) oraz masz podany pkt A . Zapisz wzor f. wymiernej w innej
postaci i podstaw to co mozesz, powinno wyjsc. Jak nie to pomoge bardziej.
29 kwi 17:48
blogther: okey teraz nie moge ale wroce do tego zadania za 30 min
inna postac tej funkcji f(x) to ax tak czy inaczej?
29 kwi 17:57