okrąg
kacper: Potrzebuję pomocy, w jaki sposób robi się takie zadania
Środek okręgu o równaniu x2+(y+2)2=1 Leży w jakim punkcie?
28 kwi 21:19
Basiek: (0,−2) r=1
28 kwi 21:20
kacper: Wow, szybko.
A jak może do tego dojść przeciętny zjadacz chleba?
28 kwi 21:21
28 kwi 21:26
Basiek: nooo...
S(a,b)
Równanie okręgu ma postać (x−a)
2+(y−b)
2=r
2
(x−a)
2 to u Ciebie x
2 więc (x−0)
2 => a=0
(y−b)
2 to (y+2)
2 więc (y−(−2)) =>b=−2
r
2=1−> r=1
28 kwi 21:27
kacper: Dzięki
28 kwi 21:32
Basiek: Na zdrowie
28 kwi 21:33
kacper: Powiedz tylko mi skąd to 0 się wzięło?
28 kwi 21:45
kacper: Czemu (x−0)2 ?
28 kwi 22:11
picia: w matematyce jesli cos nie jest napisane to nie znaczy ze tego nie ma

a=0 przeciez nie moze byc tylko jedna wspolrzedna punktu
28 kwi 22:14
kacper: Dobra, śmieszne to pytanie zadałem 'skąd się wzięło 0?'

No ale wolałem się upewnić. W matematyce jest tyle wyjątków, reguł że jako maturzysta który
podejdzie do egzaminu dojrzałości za 10 dni musi wiedzieć jak najwięcej żeby było to 30%
28 kwi 22:16
picia: x2 + y2 = 4 to okrag o środku (0,0)
28 kwi 22:17
kacper: No ale czemu jest (y−(−2)) skoro przy przy y jest +2. Czemu są dwa minusy?
28 kwi 22:21
kacper:
28 kwi 22:29
picia: tak dziwnie zapisane po prostu. we wzorze masz (y−b) czyli po prostu zmieniasz znak.
28 kwi 22:30
Basiek: Myślałam, że będzie Ci prościej, jak Ci to tak rozpiszę, wtedy widać, że tam jest b=−2
28 kwi 22:31
kacper: Aha czyli tak, dziękuję .
28 kwi 22:36