sophisticately complicated
kiki93: maturqa rozszerzona

Dwa roztwory soli o różnych stężeniach ważą odpowiednio 10kg i 6kg. Z każdego roztworu odlano
część ważącą tyle samo i zmieszano z pozostałą częścią drugiego roztworu. Otrzymano w ten
sposób roztwory o tym samym stężeniu. Ile kilogramów ważyła odlana część roztworu?
prosze o pomoc.....:(
28 kwi 22:34
rumpek: Matura? Dziwne, miałem to w gimnazjum
28 kwi 22:34
kiki93: tak,wiem że jesteś mózgiem ,ale jakbyś był łaskaw mi pomóc byłabym wdzięczna.
28 kwi 22:37
kiki93: albo tylko równanie napisać i wytłumaczyć..
28 kwi 22:47
Maslanek: 10 − całość pierwszego
6− całość drugiego
x − procentowość otrzymanego
y − odlana część całości
(10y +6y) * x = (10−10y + 6−6y) * x
16 xy = 16x − 16 xy
32xy = 16x
2y= 1
y= 1/2
Stawiam, że 1/2 całości (tak tlyko zakładam

).
28 kwi 22:49
kiki93: no i niestety źle

odpowiedź to 3,75:(
28 kwi 22:51
kiki93: ja kombinowałam z cp1−to % roztworu pierwszego ,lecz brak ms powoduje ,że staję w miejscu:(
28 kwi 22:53
kiki93: wgl to stworzyło mi sie z kilka niewiadomych i zonk
28 kwi 22:54
kiki93: is anybody out here
28 kwi 22:56
Maslanek: | | 2a − 5b | |
Wyszło mi, że y= |
| |
| | a−2 | |
Gdzie a−stęż pierwszego
b− stęż drugiego...
To pewnie też źle xD
28 kwi 23:11
kiki93: tak..źle:(
28 kwi 23:23
Eta:
To może tak:
x −− ilość odlanego roztworu z obydwu
1 roztwór p% , 2 roztwór t%
1 roztwór (po zmianach) 2 roztwór (po zmianach)
(10−x)*p+x*t (6−x)*t+x*p
| | (10−x)*p+xt | | (6−x)*t+xp | |
zatem: |
| = |
| |
| | 10 | | 6 | |
to: 6*[(10−x)*p+xt]= 10*[(6−x)*t+xp]
po przekształceniach otrzymujemy
60p−60t=16xp−16xt ⇒ 60(p−t)= 16x(p−t) ⇒ 16x=60 ⇒
x= 3,75 kg
28 kwi 23:46
pigor: ... no to np. tak : niech
x=? szukana odlana masa (kg) roztworu
A o danej masie 10kg lub roztworu B o danej masie 6kg, to z warunków
zadania :
pierwszy nowy roztwór zawiera (
10−x)kg roztworu A i
x kg roztworu B,
oraz drugi nowy roztwór zawiera
x kg stopu A i (
6−x)kg roztworu B.
no to, ponieważ otrzymane po zmieszaniu nowe roztwory mają mieć takie
same stężenie to ilości roztworów A i B w nich muszą być do siebie wprost
proporcjonalne , czyli
10−xx = x 6−x ⇒ x
2=(10−x)(6−x) ⇔ x
2=60−16x+x
2 ⇔ 16x=60 /:4 ⇔
⇔ 4x=15 ⇔ x=
154 ⇔ x=3
34 , czyli
x=3,75 kg . ...
28 kwi 23:57
kiki93: @pigor,@eta −dziękuję,bardzo mi pomogliście
29 kwi 10:12