prosze o dokładny zapis obliczeń
xyz: Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy10 a siódmy 42. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę
tego ciągu.
29 kwi 14:03
picia: ze wzoru na an
29 kwi 14:05
Aga1.: a3+4r=a7
i a1+2r=a3
podstaw i rozwiąż.
29 kwi 14:06
Alkain: a3=10
a7=42
a3=a1+2r
a7=a1+6r
10=a1+2r
42=a1+6r
a1=10−2r
42=10−2r+6r
r=8
a1+16=10
a1=−6
29 kwi 14:06
xyz: a skąd się w pierwszym równaniu wzięło 2r

?
29 kwi 14:22
Alkain: wzór na wyraz ogólny ciągu an
an=a1+(n−1)r
29 kwi 14:26
Eta:
Można krócej

a
7−a
3=4r ⇒ 4r= 32 ⇒ r=8
a
1=a
3−2r ⇒ a
1=10−16 ⇒ a
1= −6
29 kwi 15:09