matematykaszkolna.pl
dowód w trójkącie lucek: Wykaż, że w trójkącie długość środkowej poprowadzonej do pewnego boku jest mniejsza od połowy sumy długości dwóch pozostałych boków tego trójkąta. Wydaję mi się, że powinno skorzystać się z nierówności w trójkącie a+b>c, ale zadanie nie chce wyjść. Prosiłbym o pomoc.
29 kwi 20:49
rumpek: rysunek 1o Dla trójkąta △ADC zachodzi nierówność:
a 

+ b > d
2 
2o Dla trójkąta △BCD zachodzi nierówność:
a 

+ c > d
2 
3o Dodajemy układzik stronami:
a/2 + c > d  
a/2 + b > d
a + b + c > 2d / : 2
a + b + c 

> d
2 
c.n.u. emotka
29 kwi 20:55
Maslanek: rysunekx+y = a b+c>2s s<1/2(b+c) Z trójkąta tworzysz równoległobok. Właśnie na to wpadłem
29 kwi 20:58
Maslanek: To nie ten dowód rumpek
29 kwi 20:58
rumpek: To co z nim nie tak specjalisto ?
29 kwi 21:02
Maslanek: długość środkowej poprowadzonej do pewnego boku jest mniejsza od połowy sumy długości dwóch pozostałych boków tego trójkąta. Nie na temat po prostu . Nie masz wykazać, że jest mniejszy od połowy obwodu . Też tak machnąłem, patrzę, a tu nie to co trzeba jest . Dlatego mój rysunek wygląda jak wygląda
29 kwi 21:03
lucek:
 a+b 
Bo mam udowodnić, że d<

2 
@Maslanek Nie do końca wiem skąd ci się wzięło 2s. I skąd równoległobok skoro boki nie są równe.
29 kwi 21:04
rumpek: Ok, nie doczytałem "dwóch" Zwracam honor emotka
29 kwi 21:04
Maslanek: Równoległobok, a nie romb. Podobnie jak przy sumowaniu wektorów po prostu jakby przesuwasz równolegle jeden z boków i zaczepiasz do drugiego. Trójkąt po lewej jest przystający do tego po prawej, więc ta środkowa jest taka sama. W związku z czym staje się przekątną równoległoboku. A oznaczenie x, y jest nieistotne. Jak mówiłem dowiodłem tego samego co rumpek, po czym deletowałem
29 kwi 21:06
lucek: Rozumiem już jak powstał równoległobok, ale z czego wynika, że suma dwóch boków jest większa od dłuższej przekątnej?
29 kwi 21:13
lucek: Przepraszam, cofam pytanie.
29 kwi 21:14
lucek: Dziękuję bardzo za pomoc.
29 kwi 21:14