a
misiek: Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia x
4+x
2+1 ...
29 kwi 14:43
misiek: odpowiedź jest bardzo dziwna. Czy to w ogóle da się rozłożyć jeszcze?
29 kwi 14:45
ICSP: x
4 + x
2 + 1 = x
4 + 2x
2 + 1 − x
2 = (x
2+1) − (x)
2 = (x
2 −x +1)(x
2 + x + 1)
i to ma być niwy dziwne
29 kwi 14:47
misiek: chyba tam czegoś zapomniałeś....(x2+1)−x2 ?
29 kwi 14:53
misiek: powinien być jeszcze kwadrat
29 kwi 14:54
psik: (x
2+1)
2−x
2 = (x
2+1−x)(x
2+1+x) A tak na przyszłość : KAŻDY wielomian da się rozłożyć na
czynniki stopnia co najwyżej drugiego
29 kwi 14:56
psik: nawet jeśli byłyby to dziwne pierwiastki.
29 kwi 14:56
psik: btw. posprawdzaj delty
29 kwi 14:57
zuzia: sorry ale nie rozumiem ostatniego wiersza ... skad się wzięły te dwa nawiasy

29 kwi 14:57
psik: Czy się nie rozłoży na jeszcze. Nawet jeśli nie to nie zaszkodzi sprawdzić
29 kwi 14:57
psik: ze wzoru a2 − b2 = (a−b)(a+b). Wzór skróconego mnożenia
29 kwi 14:57
zuzia: chodzi o : (x2 −x +1)(x2 + x + 1)?
29 kwi 14:57
psik: tylko że tu twoim 'a' jest x
2+1 jako całość
29 kwi 14:58
zuzia: ale ten wzór przewiduje dwa wyrazy : a i b, a nie trzy ....:(
29 kwi 14:58
psik: to jest właśnie z tego wzoru
29 kwi 14:58
zuzia: aa no chyba że tak
29 kwi 14:58
psik: x2 + 1 traktujesz jako jeden wyraz.
29 kwi 14:59
psik: to cieszę się że pomogłem

. Możesz tu tak zrobić ponieważ x
2+1 masz całe w nawiasie ale
gdyby np. ta jedynka była poza nawiasem to rzeczywiście byłyby 3 wyrażenia i nie możesz wtedy
z tego skorzystać. Tu mozesz
29 kwi 14:59
zuzia: DZIĘKI
29 kwi 15:00
zuzia: pomożesz mi jeszcze w jednym zadanku

?
29 kwi 15:00
zuzia: Tzn rozwiązuje je , ale znowu nie mogę dokończyć, bo coś nie wychodzi:(
29 kwi 15:00
ICSP: ech

Pójść na chwilkę i już zabiorą fajne zadanka
29 kwi 15:03
zuzia: O CO CI CHODZI? cały czas się krzywisz

nieładniee
29 kwi 15:07
ICSP: ja tak mam

Już uciekam z tego tematu
29 kwi 15:07